Ансамбълът на България защити абсолютната си титла в многобоя на 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща.

Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания.

Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча изключително високата оценка от 39.150 точки.

На три ленти и две топки българките също играха страхотно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните отличия за втора поредна година.

Ансамбълът има спечелена квота за Олимпийските игри в Париж. Шампионатът в Будапеща се смята за генерална репетиция за най-големия спортен форум през лятото.

На второ място се нареди Италия със 71.200 (38.900 на пет обръча и 32.300 на три ленти/две топки), а на трето е Испания със 71.200 (36.750 и 34.450).

Освен това България защити и отборната си титла с 343.150 точки, пред Италия и Израел. Тимът е в състав ансамбъл жени, Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева.

До момента от шампионата страната има пет медала. Стилияна Николова спечели титлата в многобоя при жените, ансамбълът също стана шампион в многобоя, а отборно също сме първи. Дара Малинова взе сребро на лента, а Магдалена Вълкова бронз на топка на финалите на отделните уреди при девойките.

Утре Европейското първенство завършва с финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите с участието на Боряна Калейн, на Стилияна Николова, на Елвира Краснобаева и на тима на България./БТА