Считана за една от най-великите състезателки по спортна гимнастика на всички времена, Симон Байлс е най-титулуваната представителка в историята на спорта и е оставила следа, която най-вероятно скоро няма да бъде заличена от нито една друга представителка. И това не е всичко. Дори не е казала край. Симон Байлс се очаква да участва на Игрите в Париж това лято, а зад гърба ѝ са 37 медала от олимпийски и световни първенства.

Аз не съм следващият Юсейн Болт или Майкъл Фелпс. Аз съм първата Симон Байлс.

Трудното детство я е подготвило "за пътя в живота ѝ". Биологичният баща на Байлс изоставя семейството когато е много малка, а в продължение на години майката се е борила с алкохола и наркотиците. Децата често са били оставяни гладни. Затова не е изненада, че Симон Байлс и нейните трима братя и сестри се озовават в приемни семейства, когато тя е едва на три години. Една леля, която живее в Охайо, взима двете по-големи деца – Ашли и Тевин, а дядото на Байлс, Рон, и втората му съпруга, Нели, осиновяват нея и по-малката сестра, Адриа. Това обаче се случва, когато е на 6. Вече достатъчно голяма, за да знае и помни. Новият ѝ дом е в Тексас.

След осиновяването Симон Байлс не вижда родната си майка в продължение на шест години.

Симон Байлс е във вихъра си, но все още не е сигурна за Париж

„Беше трудно да се откажа от децата си, но трябваше да направя това, което трябваше, не бях в състояние да се грижа за тях. Все още употребявах и той (дядото на Байлс) не искаше да влизам и излизам от живота им“, разказва години по-късно Шанън Байлс пред Daily Mail.

Байлс започва да се увлича по гимнастиката на шест, след като от нейната детска градина правят екскурзия до близък гимнастически комплекс. Започва да се занимава със спортна гимнастика активно и в продължение на 11 години нейният личен треньор е Ейми Бурман.

Семейството й си поставя цели и за да постигне своите най-големи мечти в спорта, трябва да вземе трудно решение да напусне училище - да стане индивидуална ученичка и да се отдаде напълно на гимнастиката.

„Бях толкова самотна през цялото време. Липсваха ми всичките ми приятели в училище и прочие“, спомня си след време тя.

По време на едно от състезанията през 2013 година, нейната майка-осиновител решава да покани родната ѝ майка в залата, тъй като в този момент живее много близо. Но хората започват да разпитва Байлс за случилото се, тя се разсейва, дори пада по време на състезанието. 

Но това е временен неуспех.

През 2013 г. Байлс спечели първата си национална титла в САЩ и на световно първенство в многобоя. През 2016 г. помага на женския олимпийски отбор по гимнастика на САЩ - Лори Ернандес, Али Райсман, Габи Дъглас и Мадисън Кочиан, да спечели в Рио де Жанейро. Симон Байлс грабна злато в индивидуалния многобой, както и на прескок и земя, печели бронз на греда. 

Малко след Олимпиадата Байлс беше принудена да се защитава, след като руски хакери разкриха, че е взимала лекарство с рецепта от списъка на Световната антидопингова агенция със забранени медикаменти. Гимнастичката обаче сама споделя, че е приемала лекарството като дете за психическо разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, настоявайки, че „винаги е спазвала правилата“.

През януари 2018 г. тя обяви публично, че е една от жертвите, подложени на сексуално насилие от дългогодишния лекар на американския отбор по гимнастика Лари Насър. Почти двуседмичното изслушване по делото доказа насилието при повече от 150 момичета. Тогава тя е единствената действаща олимпийска гимнастичка, която говори за сексуалния тормоз на Насър и продължава да се състезава, като усилията й бяха насочени към Олимпиадата в Токио през 2020 година, но пандемията от COVID-19 спря големия форум.

Насър беше осъден през 2018 г. на повече от 300 години затвор.

Байлс продължава да трупа награди. През 2019 г. тя получи шестата си рекордна титла на САЩ в многобоя и 25-и медал от световно първенство. След това през 2023 г. Байлс счупи собствения си рекорд, спечелвайки осма национална титла на шампионата по гимнастика на САЩ.

Симон Байлс

източник: Gulliver/GettyImages

Именитата състезателка изпълнява едни от най-трудните упражнения и скокове в гимнастиката, някои от тях непостижими за други жени. На нейно име има записани няколко упражнения – на прескок, земя и греда.

Братът на Байлс беше арестуван през август 2019 г. за предполагаемо убийство на трима души на домашно парти в Кливланд, Охайо, на 31 декември 2018 година. Симон Байлс изказа съболезнования на семействата, но не коментира случая.

Игрите в Токио трябваше да бъдат нейният нов връх... Но... В първия състезателен ден бързо стана ясно, че нещо с нея не е наред, но в началото на отборния финал тя се отказа от планирания си скок, като избра по-лесен във въздуха и след това се затрудни при приземяването. Това, което последва шокира, тъй като ръководството на федерацията на САЩ обяви, че Байлс се оттегля поради "медицински проблем" . Руският олимпийски тим спечели златото в отборното, а САЩ остана със среброто. Участва единствено във финала на греда, печелейки бронза.

През 2023 година омъжи за състезателя по американски футбол Джонатан Оуенс. А преди няколко месеца тя спечели многобоя в националния шампионат на САЩ. Отборът за Париж все още не е ясен, но по всичко личи, че именитата гимнастичка ще се състезава на своята поредна Олимпиада.

Съвсем скоро, по време на Игрите в Париж, очакваме Симон Байлс отново да пише и да пренаписва историята на спортната гимнастика и на Олимпийските игри като цяло.