Родният представител Никола Димитров завърши на 39-о място в общото класиране на квалификациите в дисциплината 400 метра съчетано плуване от световното първенство в руския град Казан. Българинът завърши с време 4:30.78 минути, изоставайки с 18.95 секунди от лидера Чейс Калис от САЩ.

Димитров изпревари само двама плувци - Алви Хьелм (Франция) и Естебан Арая (Коста Рика), които обаче плуваха в първата от общо пет квалификационни серии. Българинът се състезава във втората, която не излъчи участник за насрочения за по-късно днес финал.

Унгарката Катинка Хосу оглави с лекота класирането в предварителните серии на дисциплината 400 метра съчетано плуване при жените. Тя завърши с време 4:32.78 минути и стана основен фаворт за златото, изпреварвайки с близо три секунди второто време на чехкинята Барбора Завадова.

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка в дисциплината Шъвън Е (Китай) се представи под очакванията, след като даде 15-о време и не успя да се класира за финала. Тя беше с над 10 секунди по-бавна от Хосу, която спечели златото на 200 метра съчетано плуване със световен рекорд по-рано през уикенда.

Хосу спечели двете състезания в съчетаното плуване в Барселона преди две години, а сега най-вероятно ще повтори това постижение. Довечера ще бъдат раздадени общо девет комплекта от медали на световните финали, които са в последния си ден.