Град Кюстендил ще приеме балканския шампионат по маратон, реши бордът на директорите в Асоциацията на балканските федерации по лека атлетика (АБАФ). Четирите регионални шампионата за 2020 година ще бъдат проведени в България, Хърватия, Турция и Румъния. Турнирът по полумаратон ще бъде в Загреб на 23 август, а Кюстендил ще приеме маратона на 13 септември. Балканският шампионат за юноши и девойки до 20 години ще бъде проведен по същото време - на 12 и 13 септември в Истанбул.

Най-значимото събитие на АБАФ - първенството за мъже и жени, ще бъде организирано в румънския град Клуж Напока на 19-20 септември. На това състезание ще бъдат давани по 3000 евро на най-доброто постижение при мъжете и при жените по сравнителната таблица на Световната атлетика, а те ще бъдат обявени за Атлет и Атлетка на АБАФ за 2020-а година.

Официално балканското състезание на 10 км на шосе в Бръчко, Босна и Херцеговина, няма да се състои, защото е между полумаратона и маратона на АБАФ, но атлети от балканските федерации могат да участват в генералното класиране там.

АБАФ все още обмисля варианти за първенствата по планинско бягане и крос кънтри, които могат да бъдат през есента.

Балканската атлетическа гала няма да се състои през тази година, защото според борда на АБАФ не е време за празнуване. Балканското новогодишно бягане в Правец със старт 31 декември 2020-а и финал 1 януари 2021-а ще се проведе.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.