Великобританецът Антъни Джошуа беше една класа отгоре над българина Кубрат Пулев и сънародникът ни не успя да се изкачи на световния боксов връх за първи път в кариерата си от двата си опита досега. Джошуа нокаутира Кубрат Пулев в деветия рунд след брутално дясно кроше, което не остави никакви шансове на Пулев, за който е безспоренфакт, че не успя да използва слабостите на своя съперник.

Британецът четири пъти запрати в нокдаун нашия боксьори накрая и реферът Дион Дуарте трябваше да се намеси, за да прекрати срещата, защото Кобрата нямаше да се откаже сам и щеше да продължи, независимо от понесените поражения.

Безспорен факт е, че българинът подобри представянето си на фона на боя с Владимир Кличко преди години, като в осем от деветте рунда Джошуа имаше своето предимство над родния опонент. Пулев предизвика Джошуа след края на боя, казвайки на британеца след края на мача, че "трябва да запомни кой е".  

Така Джошуа калкулира победа №24 в своята вече богата кариера.

Gulliver/GettyImages
48 снимки

РУНД 1

Двамата боксьори стартираха с прави гардове, като първите секунди нямаше преки удари към един от двамата. Пръв Джошуа опита с ляв прав да намери главата на българина, но без успех. Кубрат придържаше дистанция и опита да атакува тялото на Джошуа. Англичанинът вкара първи удар, който обаче не се отрази на Кобрата. Последва ляв прав в главата в Кубрат. Българинът показа сериозна завидна бързина в хода на първия рунд. Пулев пробва ляво кроше в главата на Джошуа, който бе успешен.

РУНД 2

Тактиката на Джошуа бе на високо ниво, като това продължи и в хода на втория рунд. Въпреки това, българският боксьор демонстрира сериозна защита и рядко AJ успяваше да накаже българина. Кубрат прати до въжетата британеца и го удари с ляв прав в тялото. Първата сериозна атака бе за Джошуа, който направи тройна серия в главата на българина, а Кубрат отвърна с усмивка в тази сцена. Пулев опита мощно ляво кроше, което не достигна до главата на Джошуа за сантиметри. Кубрат продължи да играе малко по-агресивно и добави ляв прав, отново в тялото. Джошуа започна да атакува корема на българина, но без поражения.

РУНД 3

Кубрат се опита да натисне рано в третия рунд своя дуел, а Джошуа залитна край въжетата, ала не от поражение от българина. Джошуа намери брилянтно главата на Кобрата с десен прав, макар нашият да се изтегляше в този момент, но това го разколеба. Кобрата беше разклатен след серия от десни крошета, който отнесе двуцифрен брой удари в главата си,но не падна. Джошуа нанесе и ъперкът в главата на Джошуа, а Кобрата беше безпомощен, след което падна в нокдаун. Последва ново падане на ринга от българина и Gong-ът удари.

РУНД 4

Кубрат все още не беше в добра кондиция след двата нокдауна, но направи остри удари с лявата и дясната ръка, което заблуди Джошуа за състоянието му. Кобрата тръгна напред и не даваше вече на AJ да води боя така, както го правеше от началото на мача. На два пъти Кобрата опита солидна комбинация с лява и дясна ръка, ала Джошуа все избягваш ударите на Кубрат, като четвъртият рунд навярно направи разликата.

РУНД 5

Джошуа тръгна в атака с ъпъркът, като включи и другата ръка. Все пак Кубрат сякаш се окопити след ужасния трети рунд и заигра по-свободно. Джошуа пое ляв прав в тялото си, като двамата се надиграваха в средата на ринга. Кобрата "взе" един ъпъркът и тръгна да се навежда, но извади шанс в тази ситуация. Последва чудесна атака на нашия, гарниран с ляв прав.

РУНД 6

Кубрат стартира надъхано и положи ляв прав в главата на AJ. Двамата влязоха в клинч. В него българинът нанесе добри удари. Пулев пое ляв прав от AJ, а британецът продължи в този рунд да търси клинча, след което да нанесе удар.

lap.bg
58 снимки

РУНД 7

Джошуа възвърна темпото си в седмия рунд и работеше страхотно със своите крака, като физическата му подготовка също правеше впечатление, както тази на Пулев. Англичанинът опиташе непрестанно своите ювелирни ъпъркъти, но българинът оцеля. Кобрата нанесе мощно дясно кроше в главата на Джошуа, който мигновено потърси клинча. За финал на рунда Джошуа опита удар отдолу в брадичката,който порази целта.

РУНД 8

Рундът видя плътен десен прав в главата на Джошуа, който отвърна с две крошета, но те бяха поети от ръкавиците на българина. Кубрат се изтегли при опит за атака на Джошуа, а той грабна инициативата и заби дясно кроше. Джошуа демонстрира сериозна вариативност в рунда.

РУНД 9

AJ тръгна с два леви прави, но нашият атлетконтраатакува с комбинация от ляв-десен и понарани Джошуа. Антъни посрещна в близост Кубрат с ляво кроше. Последваха четири ъпъркъта в главата на Кобрата, но той остана на краката си. Дойде нов ъпъркът и Кобрата падна на ринга, като се изправи веднага, но дясно кроше в брадичката на Кубрат и той вече легна на земята. Съдията отброи до 10 и така Джошуа защити титлите си, унищожавайки мечтата на Кубрат Пулев.


Както винаги Кубрат Пулев излезе на популярната българска песен "Притури се планината", който е пряко въздействащ мотив върху огромна част от нашите сънародници. AJ, от своя страна

Кобрата вече веднъж беше претендент на IBF, но заради контузия срещата бе отменена преди четири години и сега ще се бие с родения в Уотфорд великобританец.

Антъни е качил мускулна маса от последното си появяване на ринга преди година. Сега е 109,2 килограма, което е с 500 гр. повече от Кобрата. Лондончанинът има ръстово предимство 198 см. срещу 194 см. За тази среща традиционно се подготвяше със своя личен наставник Роб Макракън. Проведе спаринги с десетима различни боксьора, опитвайки да се нагоди към всеки един специфичен стил, готов да му предложи нашият Пулев.


Програмата на галавечерта:

Кейс Ашфак - Ашли Лейн

Флориан Марку - Алекс Фийрън

Мартин Баколе - Сергей Кузмин

Маколи МакГоън - Кийрън Конуей

Хюи Фюри - Мариуш Вах (тежка категория)

Лоурънс Околие - Никодем Йежевски