Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински даде много висока оценка за представянето на националните отбори за мъже и жени на завършилите в неделя Европейски игри в Полша.

България спечели 12 медала на Игрите, като една трета от тях бяха дело на боксьорите. Титли завоюваха Станимира Петрова (54 килограма) и Хавиер Ибанес (57 килограма), Светлана Каменова остана със сребро (57 килограма), а Йордан Морехон завоюва бронз (+92 килограма). Рами Киуан (71 килограма) и Радослав Росенов (63,5 килограма) пък останаха на крачка от медалите, губейки в четвъртфиналите, а Петрова, Каменова и Ибанес вече имат и квоти за Олимпийските игри в Париж.

Дори и боксьорите ни да не вземат нито една квота на оставащите две световни квалификации през следващата година, България пак ще има поне толкова представители, колкото на Олимпийските игри в Токио, когато страната ни бе представена от Станимира Петрова, Стойка Кръстева и Даниел Асенов.

"Четвърто място в Европа не е никак малко. Силни страни като Великобритания са след нас в класирането по медали. Това ме навежда на мисълта, че вървим в правилната посока. Начинът, по който се работи и екипната работа водят до добри резултати. Надявам се да нямаме контузии, да бъдем здрави и да продължаваме в същия дух", заяви Инински.

start-photo.bg
62 снимки

Неговите думи бяха подкрепени и от двамата треньори - Жоел Арате на мъжете и Роман Цветков на жените. 

"Благодаря на прекрасните четири момичета, които показаха гросмайсторски бокс. Двете по-млади момичета (бел. р. Златислава Чуканова и Аслъхан Мехмедова) показват, че имат хубаво бъдеще пред тях и сме обнадеждени, че резултатите и квотите ще дойдат и при тях. Турнирът бе много силен, противниците бяха с високи успехи. Мисля, че Светлана можеше да вземе финала, защото мачът бе много равностоен. Но си вземаме поука, правим си изводите, за да не допускаме същите грешки и нека силата бъде с нас", каза Цветков.

"На първо място искам да благодаря на Красимир Инински. Когато взехме боксьорите Хавиер Ибанес и Йордан Морехон в националния отбор, му обещах, че те ще вземат медали и ще носят медали на България. Сега е моментът да му връча този златен медал от Хавиер Ибанес и този бронзов медал от Йордан Морехон. Нашият отбор е млад, но играе страхотно. Радо Росенов и Рами Киуан също можеха да вземат медали и квоти. Те останаха пети, след като загубиха равностойни мачове. Обещавам, че за догодина, те двамата, както и останалите боксьори в тима като Кристиян Николов и Даниел Асенов ще се представят още по-добре и дадат всичко, за да вземат квоти. Благодаря на България!", заяви роденият в Куба Арате, който вече няколко години е начело на българския тим.

В следващите няколко седмици на боксьорите им предстои почивка и възстановяване след травмите, получени на турнири в последните месеци.  

След това националите ще се готвят за участие на Балканиада, а по-младите членове на отбора ще участват и на европейското първенство до 22 години. Красимир Инински разкри, че преди и след Балканиадата вероятно ще бъдат проведени съвместни лагери с националния отбор на Украйна, но преговорите все още продължават.  /БТА