Водещият пилот на Макларън във Формула 1 Фернандо Алонсо си позволи първи гневен изблик срещу отбора и доставчика на двигатели „Хонда“ след поредния проблемен ден от предсезонните тестове. Двукратният световен шампион заяви, че няма как да се надява на победа с кола, която изостава с около 30 км/ч в правите.

Първите четири дни на тестове в Барселона през миналата седмица сащисаха Макларън, като Хонда прибра първия си двигател за подробни разследвания, след като Алонсо успя да измине с него само една инсталационна обиколка. Куриозното бе, че в предния ден, в който испанецът участва в рекламни снимки, със същия двигател той навъртя 100 км по трасето.

Интрига в Макларън: Отборът крие истината от Алонсо?

Днес ситуацията беше с една идея по-различна – Алонсо изпълни 46 обиколки без проблем за целия ден, но те само подчертаха огромното изоставане в мощността и скоростта спрямо водещите тимове.

„Имаме само един проблем и това е мощността на двигателя. При него няма никаква надеждност и никаква мощност. Мисля, че изоставаме с 30 км/ч на всяка права“, каза ядосаният Алонсо.

Макларън защитиха Хонда за новите двигатели

„Трудно е да усетя колата. Всичко изглежда добре, но когато се доближиш до нормалната скорост нямаш идея какво ще последва.“

„Този въпрос е по-скоро към Хонда. Аз разполагам с доста време. Както казах, наслаждавам се на тестовете и се подготвям по-добре от когато и да било. Чувствам се достатъчно силен, за да управлявам тазгодишните болиди. Чувствам, че сякаш се завръщам в един от предишните дни, така че се радвам. Силен съм съм, усещам го, но не ми стига мощност. Все пак разполагам с време“, добави 36-годишният Алонсо.