Отборът от Формула 1 – Заубер обяви, че договорът с Хонда за доставка на двигатели за следващия сезон е отменен.

Швейцарците подписаха с японската компания по-рано тази година, но с официално изявление на техния сайт те информираха, че партньорството няма да се развие по план. Договорът бе дело на бившия отборен шеф Мониша Калтенборн, която обаче се оттегли от ролята си през миналия месец заради конфликт със собствениците.

Заубер вече има нов шеф

Така Заубер ще трябва да търси нов доставчик на двигатели, тъй като в момента се намира в последната година по договора си с Ферари. По силата на него от „скудерията” доставят на Заубер спецификация на задвижващата система с година назад (т.е. в момента Заубер кара с двигателя на Ферари за 2016 година).

„Много е неприятно, че трябваше да отменим планираната колаборация с Хонда на този етап”, каза новият шеф Фредерик Васьор. „Както и да е, решението бе направено по стратегически причини, както и с най-добри намерения по отношение на бъдещето на Заубер. Бихме искали да благодарим на Хонда и да им пожелаем всичко най-добро във Формула 1”, допълни Васьор.

Алонсо притисна Макларън за бързо решение с двигателите

Хонда вече три години снабдява Макларън със своите двигатели, които обаче се представят изключително зле и се предполага, че от 2018 година британците също ще зарежат азиатските си партньори.