Отборът на Заубер поднови партньорството си с Ферари, след като по-рано през сезона се отказа уговореното сътрудничество с Хонда, който трябваше да доставя двигатели за тима от Формула 1 от 2018 година.

В основата на всичко е новоназначеният за шеф на швейцарците Фредерик Васьор. Той анулира сключения от неговата предшественичка Мониша Калтенборн договор с Хонда, като със сигурност една от причините са слабите резултати на Макларън, който през последните 3 сезона бе ексклузивният клиент на японската автомобилна компания.

Заубер зачеркна договора с Хонда

Възобновеното партньорство с Ферари бе описано само като „дългосрочно” от Заубер при обявлението, без да се споменава конкретен период, но при договарянето му тимът постигна съществен пробив. От следващия сезон швейцарците ще могат да разчитат на актуалните двигатели на „скудерията”, а не както досега – на спецификацията за предходната година.

„Заубер и Хонда подписаха меморандум за сътрудничество преди няколко седмици, но в нашия свят нещата се движат много бързо. Смятам, че ситуацията около партньорството между Макларън и Хонда също е малко неясна, а колкото до нас – доставчикът на двигатели имаше трудности да намери решение относно скоростната кутия”, коментира Васьор.

„Имахме договорка и с Макларън, което направи всичко много по-сложно. От друга страна, нашата колаборация с Ферари сега ще бъде базирана на дългосрочно сътрудничество, като имахме възможността да обсъдим възможността да ползваме техните нови двигатели. Смятам, че направихме добър избор и намерихме взаимно съгласие с Хонда да прекратим партньорството си”, допълни французинът.