Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран При на Япония и си заслужи полпозишън за състезанието в неделя. Пилотът на Ред Бул обаче ще бъде разследван заради инцидент на пистата с Ландо Норис. Нидерландецът записа най-бързата обиколка - 1:29:304, а на второ място остана Шарл Льоклер с 0.011 изоставане. Трети се нареди неговия съотборник Карлос Сайнц, а четвърти остана Чеко Перес. Това е пети полпозишън за Верстапен през сезона.

БГНЕС
23 снимки

В първата част от квалификацията най-бързо време даде Макс Верстапен, който бе най-бърз и през третата тренировка, която се проведе преди квалификацията. Нидерландецът записа време от 1:30:224, а зад него се наредиха пилотите на Ферари. На второ място бе Карлос Сайнц с изоставане от 0.112, а на трето остана Льоклер. Към втората част от квалификацията не продължиха пилотите на Уилямс - Албън и Латифи, Пиер Гасли, който имаше сериозни проблеми с колата и влезе в разправии с отбора по радиото, както и Магнусен и Ланс Строл.

Във втората част от квалификацията Чеко Перес взе първата позиция, а Фернандо Алонсо открадна втората позиция. Отпаднаха Рикардо, Валтери Ботас и съотборника му Джоу, Юки Цунода и Мик Шумахер, като последните двама се забъркаха в спор на пистата, когато Шумахер подмина японеца при излизане от бокса, а по-късно го забави на една от правите на пистата. Цунода не остана доволен и показа това по радиото.

В третата квалификационна сесия Верстапен постави най-бърза обиколка след първите опити на пилотите. Той записа време от 1:29:304, а пилотите на Ферари бяха близо зад него. Верстапен обаче попречи и провали бърза обиколка на Ландо Норис, който не остана доволен от поведението на колегата си. Ситуацията с Верстапен ще бъде разследвана чак след приключване на сесията. В последните минути всички излязоха за нови бързи обиколки, но никой не успя да подобри времето на Макс, като Льоклер остана едва на 0.011 секунди зад него.