Даниел Рикардо с Ред Бул спечели 8-ото състезание за сезона във Формула 1 на пистата в Баку. Той съумя да изпревари конкурентите си и взе първото място, втората позиция остана за Валтери Ботас с Мерцедес, а трети сензационно завърши Ланс Строл с Уилямс. Шестицата се затвори от Себастиан Фетел, Люис Хамилтън и Себастиан Окон.

Още в първата обиколка на надпреварата в Азербайджан Ботас и Кими Райконен се удариха леко, но съумяха да продължат състезанието. Ботас влезе в бокса, зада смени предно крило, което го свали много в подреждането.

Хамилтън за сблъсъка с Фетел

От първа стартова редица тръгнаха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас, а след тях бяха Райконен и Фетел с Ферари.

След сблъсъка Ферарито на Райконен започна да му създава леки проблеми. В 8-ата обиколка повреда в електрониката извади Джолиан Палмър с Рено от надпреварата. Състезателният уикенд не беше особено добър за пилота, след като в третата свободна тренировка катастрофира, а вчера пропусна квалификацията. В 11-ата обиколка отпадна и пилотът на Торо Росо - Данийл Квят.

Фетел за удара в Хамилтън

В 13-ата обиколка на пистата излезе кола за сигурност, а в същото време заради проблеми с болида отпадна пилотът на Ред Бул - Макс Ферстапен. В 17-ата обиколка състезанието беше подновено. Заради паднали елементи на трасето, отново се появи кола за сигурност, което наложи отново болидите да намалят темпото. След рестарта на състезанието Маса и Окон атакуваха второто място на Фетел, но той успя да се защити.

Победителят в Баку

Хамилтън и Фетел леко се закачиха при брейк теста при рестарта. Кими Райконен спука гума, а на пистата в 20-ата обиколка се появи отново кола за сигурност. Болидът на Кими имаше нужда и от ново задно крило, но той спря в бокса и състезанието за него уж приключи, но при червения флаг, той беше върнат в надпреварата.

Чеко Перес влезе в бокса и не успя да продължи надпреварата, а всичкото това в 21-ата обиколка на състезанието. След като по голяма част от трасето имаше куп елементи паднали от болидите, състезанието беше спряно временно с червен флаг в 23-ата обиколка. Чеко Перес също беше върнат в състезанието. След прекъсване от около 25 минути състезанието беше рестартирано след кола за сигурност.

Награждаването на призьорите в Баку

Нико Хюлкенберг също се раздели с надпреварата, след като удари предното дясно колело в стената и беше принуден да се прибере в боксовете, Фелипе Маса с Уилямс също отпадна след проблем със задната ос в 28-ата обиколка.

Вкусът на шампанско от обувка

Фетел беше наказан с 10 секунди за опасно шофиране след като комисарите взеха решение за удара с Люис Хамилтън при колата за сигурност. В същото време Люси Хамилтън премина през бокса, за да смени яката си, след като имаше проблеми с нея. След преминаването през бокса Фетеле излезе пред Хамилтън а местата им са съответно 7-ми и 8-ми.

В 41-ата обиколка Серхио Перес се прибра за втори път в бокса и прекрати състезанието си. Лидер в надпреварата след 45 от 51 обиколки е пилотът на Ред Бул Даниел Рикардо, втори е Ланс Строл с Уилямс, а трети е Валтери Ботас с Мерцедес.

Снимки от Гран При на Баку във Формула 1

Кими Райконен се прибра в бокса 3 обиколки преди финала, като това беше и неговото второ прибиране в боксовете.

В края на надпреварата Ботас съумя да съкрати дистанцията със Строл и направи опит да го застигне. В крайна сметка Даниел Рикардо спечели надпреварата, втори се нареди Ботас, който в последните метри изпревари Ланс Строл. а Фетел, Хамилтън и Окон затвориха шестицата. Магнусен, Сайнс, Алонсо и Верлайн затвориха десетката.

Себастиан Фетел с Ферари води в общото генерално класиране със 153 точки, Хамилтън с Мерцедес е втори със 139 , а трети е Валтери Ботас с Мерцедес със 111 точки. При конструкторите води Мерцедес със 250, Ферари е с 226, третата позиция е за Ред Бул със 137.  

Класиране от състезанието в Баку:
1. Даниел Рикардо (Австралия), Ред Бул - 2:03:55.573 часа
2. Валтери Ботас (Финландия), Мерцедес - на 3.904 секунди
3. Ланс Строл (Канада), Уилямс - на 4.009
4. Себастиан Фетел (Германия), Ферари - на 5.976
5. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес - на 6.188
6. Естебан Окон (Франция), Форс Индия - на 30.298
7. Кевин Магнусен (Дания), Хаас - на 41.753
8. Карлос Сайнс (Испания), Торо Росо - на 49.400
9. Фернандо Алонсо (Испания), Макларън - на 59.551
10. Паскал Верлайн (Германия), Заубер - на 1:29.093
11. Маркус Ериксон (Швеция), Заубер - на 1:31.794
12. Стофел Вандорн (Белгия), Макларън - на 1:32.160
13. Ромен Грожан (Франция), Хаас - на 1 обиколка
14. Кими Райконен (Финландия), Ферари - на 5 обиколки
15. Серхио Перес (Мексико), Форс Индия
16. Фелипе Маса (Бразилия), Уилямс
17. Нико Хюлкенберг (Германия), Рено
18. Макс Ферстапен (Холандия), Ред Бул
19. Данил Квят (Русия), Торо Росо
20. Джолиън Палмър (Великобритания), Рено