Люис Хамилтън триумфира по абсолютно безапелационен начин, за да вземе втора поредна победа след успеха си в Гран при на Германия. Световният шампион стартира от първа позиция и с прецизна до последния милиметър стратегия достави успеха за Мерцедес. Втори завърши Себастиан Фетел, който водеше до последно битка с Валтери Ботас за втората позиция, а германецът изпревари финландския опонент в края на състезанието, но при изпреварването останаха въпросителни около чистотата на печеленето на позиция за Фетел. Германецът затвори много грубо в завоя финландския си съперни, но комисионерите на унгарската писта прецениха да не разглеждат ситуацията след края на състезанието. Трети финишира Кими Райконен, който бе най-бързият пилот в Унгария, записвайки много добри резултати в хода на обиколките на "Хунгароринг". „Айсмен” стартира от трета позиция, но се получи размяна още на старта между него и Фетел и до самия край Кими бе доминантен на трасето. След инцидента между Фетел и Ботас, той си върна третата позиция в надпреварата. По този начин Люис увеличи преднината си в класирането за титлата във Формула 1 и дръпна с 24 точки пред Себ. Хамилтън е с 213 точки, докато Фетел е със 189 пункта.

Топ 10 допълниха Пиер Гасли, Кевин Магнусен, Фернандо Алонсо, Карлос Сайнс и Ромен Грожан.

Много силно състезание направи Даниел Рикиардо, като пилотът на Ред Бул тръгна от 12-о място, но завърши на пета позиция. Австралиецът предприе атака срещу Ботас в самия край на състезанието, тъй като финландецът имаше колебания в колата след удара с Фетел, но при първия завой след стартфиналната права Ботас не зави и се заби в Рикиардо. За късмет на двамата те продължиха състезанието и от Мерцедес наредиха на пилота си да върне позицията на своя конкурент, за да може Ботас да финишира пети.


Какво се случи на "Хунгароринг"?

Пилотите на Мерцедес, които бяха първи на решетката запазиха своите позиции, като световният шампион Люис Хамилтън защити много добре своята позиция и поведе колоната в състезатението, плътно следван от съотборника си Валтери Ботас.

Себастиан Фетел „проспа” старта и бе пресиран от Карлос Сайнс, но германският пилот създаде добро темпо и изпревари съотборника си Кими Райконен, за да се настани на трета позиция след старта на Гран при на Унгария.

Пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо претърпя контакт с Маркус Ериксон, като шведът премина през лявата гума на австралийския пилот и Рикиардо се оплака, че е получил контакт в лявата част на крилото си.

Макс Верстапен отпадна от унгарската надпревара след технически проблем, а това „рани” амбициите на д-р Хелмут Марко и германският отбор за успех на удобната писта край Будапеща. Макс бе достатъчно ядосан и при радиовръзката той изля гнева си спрямо състоянието на колата, като поиска да продължи да кара, макар мощността на Ред Бул-а да бе извън всякакви оптимални граници.

Даниел Рикардо поде много красива атака в деветата обиколка срещу Фернандо Алонсо и с много стилно изпреварване се намести на 11-ата позиция, измествайки рожденика Алонсо. Няколко обиколки по-късно австралиецът изпревари по красив начин и Брендън Хартли, за да се добере до осмата позиция, след като стартира от 12-о място. 

От големите фаворити първи в бокса влезе Кими Районен. Финландецът разчете на меки гуми, но в бокса на Ферари загубиха ценно време, след като се забавиха със слагането на предна дясна гума. Обиколка по-късно Валтери Ботас влезе за смяна на гуми, като "сребърните стрели" смениха гумите на Ботас за 2.5 секунди, докато Кими остана в бокса 5,1 секунди.

 

В 19-ата обиколка най-отчетливо се видя разликата в стратегиите между двамата фаворити за титлата във Формула 1 - Люис Хамилтън и Себастиан Фетел. Британският пилот разчита на ултрамеките гуми за настилката в Унгария, докато след първото влизане на Фетел в бокса, то германецът предпочете меките гуми за продължение на състезанието.

След дълга битка със заводския отбор на Ред Бул - Торо Росо, Даниел Рикиардо задмина Пиер Гасли в 29-ата обиколка, като пилотът на Торо Росо се бранеше много добре, но все пак темпото на Рикиардо бе по-добро и той задмина Гасли с помощта на DRS системата, а е важно да се отбележи, че Рикиардо влезе в бокса, за да смени своите меки гуми чак в 44-ия тур на надпреварата.

В средата на състезанието, по-точно в 32-ата обиколка, битката между Валтери Ботас и Кими Райконен продължава с пълна пара, като Кими е на секунда и половина зад своя сънародник, макар забавянето в бокса, което му "изяде" близо 3 секунди в хода на надпреварата.

В 40-ата обиколка Себастиан Фетел влезе за смяна на гуми, но механиците на "черните кончета" се забавиха при поставянето на предна лява гума и загубиха още ценни секунди в битката си с Мерцедес. При излизането от бокса, Фетел се озова зад Валтери Ботас, чиято разлика бе 21 секунди, но заради забавянето в стопа, то Ботас излезе пред Фетел.

 

В 51-ата обиколка състезанието приключи за Стофел Вандорн, чийто болид получи механичен проблем на старт-финалната права и отклони болида си встрани. "Имам проблем. Нямам никакво ускорение", сподели Вандрон, докато от отбора на Макларън му отвърнаха, че скоростната кутия е претърпяла крах и няма как да продължи състезанието си.

Борбата между Фетел и Ботас продължава в пълна сила, докато финландският пилот на Мерцедес имаше проблеми с движението на задницата си и позволи на пилота на Ферари да се "залепи" плътно зад него. Трафикът също подпомага на пилотите да са участници в интересен дуел в състезанието. Финландецът довери, че задните му гуми не работят правилно и започва да се притеснява, но Фетел продължава да дебне втората позиция близко зад него. Преднината пред Валтери Ботас преминава отвъд 17 секунди.

Към 60-тата обиколка, Люис Хамилтън контролира комфортно темпото на "Хунгароринг", като от пилотите в челото само Кими Райконен записва по-добри времена от световния шампион.

В 65-ата обиколка Себастиан Фетел предприе изпреварване срещу Валтери Ботас и го направи, но при излизането от завоя Фетел „затвори” много грубо излизането на Ботас и крилото на финландеца рухна, след което и Райконен задмина Ботас. Пилотът на Мерцедес трябваше да влезе за смяна на предното крило, което пострада много сериозно. Маршалите решиха да не разглеждат ситуацията и позициите се запазват.

Мигове след инцидента със Себастиан Фетел, Валтери Ботас бе доста "разклатен", а болидът му не бе в оптимално ниво. При първия завой след стартфиналната права Ботас не успя да завие, а точно в този миг Рикиардо предприе изпреварване, но Ботас нямаше как да спре и се удари встрани на Рикиардо. Все пак двамата продължиха, а от Мерцедес наредиха на финландеца да отстъпи позицията на съперника си и по този начин австралиецът финишира четвърти.

Люис Хамилтън води с 24 точки на лидерската позиция пред втория Себастиан Фетел преди лятната пауза във Формула 1. Следващото състезание за кервана е на 26 август в Беглия, като целия ход, от тренировките до надпреварата на СПА, ще можете да наблюдавате в ефира на DIEMA SPORT 2.

Отпаднали досега в Гран При на Унгария:

Шарл Льоклер, Макс Верстапен, Стофел Вандоорн

70 снимки