Бившият собственик на отбора на Минарди във Формула 1 Джанкарло Минарди се изказа остро спрямо Международната автомобилна федерация (ФИА) и тежестта при наказанията, които тя налага.

Повод за това стана Гран При на Германия и по-точно моментът, в който Люис Хамилтън първо тръгна да влиза в бокса, а в последствие се върна на пистата, след като беше преминала отдясно на конуса, разделящ пистата и бокса. Хамилтън пресече тревата и се завърна на пистата, за което обаче получи само предупреждение и задържа победата си на „Хокенхайм“.

„В този момент няма никаква тежест в наказанията във Формула 1. За да защити позицията на ФИА и липсата на наказание, състезателният директор Чарли Уайтинг използва доводи като наличие на кола за сигурност, нямало посредствена опасност за други пилоти и факта, че между този инцидент и подобен в Баку 2016, при който Кими Райконен получи пет секунди наказание нямало връзка“, споделя италианецът.

„Шампионатът ще бъде спечелен от пилота, който направи най-малко грешки. Седем точки в случая могат да са изключително решаващи (с пет секунди наказание британецът щеше да бъде класиран втори зад съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас). От ФИА тотално са се загубили сами в правилата си и нямат ясна дефиниция кога трябва да има наказание и кога не. Не искам да отнема нищо от триумфа на Хамилтън, който направи страхотно състезание след като стартира 14, докато Себастиан Фетел отпадна след пилотска грешка, но трябва да има чистота в наказанията“, завърши Минарди.