Отборите от Формула 1 са в процес на обсъждане дали предсезонните тестове за 2019 година да променят локацията си и да се провеждат на пистата „Сахир“ в Бахрейн.

„Сахир“ за последно бе домакин на предсезонни тестове през 2014-а, а преди това се ползваше в периода 2006-2009, когато на практика всеки отбор сам си организираше тестовете.

Отборите принципно биха предпочели да проведат своята подготовка изцяло в Европа, тъй като това им излиза много по-евтино от гледна точка на спедицията. Друго предимство на Европа е, че нови части пристигат значително по-бързо.

Идеята за местене на тестовете в Бахрейн догодина се зароди, след като тазгодишната подготовка беше силно съкратена поради неочаквано лошото време в Барселона. Стигна се дотам, че един от тренировъчните дни бе изгубен заради обилен снеговалеж. Преместването на тестовете в Бахрейн ще гарантира благоприятни условия и съответно по-големи пробези от отборите.

През тази година имаше и друг проблем около Барселона - реално за Гран При на Испания „Пирели” предостави различни гуми като конструкция в сравнение с тестовете. Това се наложи заради прегряването и блистеринга, които бяха видни в тестовите сесии. Отборите се опасяват, че ако тестовете останат в Барселона, „Пирели” ще действа по сходен начин и това няма да позволи да събирането на точни данни, на базата на които да се предвиди поведението на гумите при останалите писти.

Ако тестовете се преместят на „Сахир“, собствениците на Ф1 от „Либърти Медия” са готови да поемат част от транспортните разходи. Американската компания обаче ще изиска отборите да не затварят гаражите си, за да могат представителите на медиите да имат достъп, какъвто им е разрешен по време на Гран При уикендите.

Предсезонните тестове за сезон 2019 са предвидени за 18-21 февруари и 26 февруари-1 март. Отборите също обсъждат и отпадането на една от двете тестови сесии по време на сезона. Най-вероятно става дума за тази на „Хунгароринг“.