Шефът на Заубер във Формула 1 Мониша Калтенборн обяви оттеглянето си от поста след 7 години начело на швейцарския тим. Макар че все още няма официално потвърждение, не една и две медии по света съобщиха за развръзката.

46-годишната индийка прие функциите на изпълнителен директор през 2010 година, след като основателят Петер Заубер откупи отбора си обратно от БМВ (през 2005-а).

Израсналата в Австрия Калтенборн е магистър по международно бизнес право, а за първи път се появи в Заубер в края на 90-те години на XX век. Тогава тя се грижеше за корпоративните и юридически процедури в отбора.

Зрелищна каскада на Верлайн в Гран При на Монако

Впоследствие Калтенборн се издигна до шеф на правния отдел,а през 2001 година стана мениджър. Година по-късно Петер Заубер делегира една от трета от собствеността на Калтенборн, която по-късно продаде тези 33,3 процента през юли 2016 година, когато „Лонгбоу Файнънс” стана собственик на Заубер.

Именно тази последна продажба доведе до оттеглянето на Петер Заубер. Калтенбор запази позицията си, но очевидно не успя да се впише във вижданията на новите босове. Според мнозина именно различията между нея и „Лонгбоу Файнънс” по отношение управлението на Заубер са довели до раздялата.

Заубер обяви сътрудничество с Хонда

В основата на всичко стоят двамата пилоти на Заубер – Маркус Ериксон и Паскал Верлайн. Собствениците искат да дадат приоритет на Ериксон за сметка на Верлайн, докато Калтенборн е била против подобно разделяне на първи и втори пилот. След дълги дискусии за двете страни е станало очевидно, че няма да намерят компромис и е най-добре да се разделят.

Условията, при които ще се случи напускането на Калтенборн, все още се избистрят.