След края на Гран При на Монако за 2018 година световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (Мерцедес) и Фернандо Алонсо (Макларън) бяха хората, които най-яростно разкритикуваха скучното според тях състезание. Това, естествено, породи серия от въпроси дали не трябва да се промени по някакъв начин формата на надпреварата.

Едва ли победителят Даниел Рикиардо е бил особено разочарован от начина, по който победи. Дори напротив - австралиецът превъзмогна сериозен технически пробем, който изцяло промени методиката му на спиране и го лиши от възможността да използва 7-ата и 8-ата предавка на автомобила си.

В тази връзка преследващите го Себастиан Фетел (Ферари) и Хамилтън определено не сториха максимума, за да опитат изпреварване на трасе, на което по традиция подобни маневри крият огромни рискове.

Според щатния анализатор на "Формула 1 токшоу" - инженер Иван Тенчев остана впечатлението, че двамата лидери в генералното класиране едва ли не разчитаха по някое време колата на Рикиардо да изпуши и така да грабнат победата.