Люис Хамилтън води убедително в класирането при пилотите на Формула 1 през 2019-а година след 4-те си победи в първите 6 старта. Все повече стават феновете и анализаторите, които се надяват в разчупването на британската диктатура, за да не загуби сезонът рано-рано своята атрактивност.

Мнозина предричаха разочарования за Хамилтън и в Монако, и в Испания, където Ферари беше много силен по време на зимните тестове. Нищо такова не се получи, така че на дневен ред идва въпросът: може ли Канада да бъде очакваната слаба брънка?

Едно сравнение между Хамилтън и Михаел Шумахер – човекът, в чийто рекорди звездата на Мерцедес се е прицелил – показва елемент на непредвидимост за британеца. В своите 11 участия той има впечатляващи 6 победи, като изостава само на една зад Шумахер (7 успеха, но при 18 старта). Постоянството на Шуми обаче е доста по-голямо, защото той в 5 други случая стъпва на подиума, докато Хамилтън само веднъж е на почетната стълбичка не в качеството на победител. В същото време двамата имат по 3 отпадания на север от САЩ, което дава надежда за конкуренцията.

Тук идва вторият ключов момент, защото нито пилотите на Ферари – Себастиан Фетел и Шарл Льоклер, нито съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас не изглеждат в достатъчно добра моментна форма. Финландецът нямаше отговор на силното представяне, което неговият съотборник направи в Монако и Испания, докато при Ферари от началото на сезона няма старт, в който да не е имало грешка в стратегията.