Люис Хамилтън не завърши Гран при на Австрия от Формула 1 и загуби първото си място в генералното класиране срещу Себастиан Фетел. Хамилтън направи отличен старт, както и Райконен. Двамата се изравниха бързо с победителя от квалификациите Валтери Ботас, а в крайна сметка британецът се оказа победител от тройния сблъсък и оглави колоната.

В 14-ия тур на "Ред Бул Ринг" Валтери Ботас се оттегли от пистата и се отправи към питлейна, очевидно загубил битката със своя съотборник Хамилтън в Австрия.

"Скоростната кутия си замина", каза Ботас по отборното радио. Автомобилът по сигурността се оттегли две обиколки по-късно, като през това време болидите на Ферари и Ред Бул влязоха в гаража за смяна на гуми с мека смес.

След зеления флаг автомобилите се пренаредиха и Ферстапен подгони Хамилтън, който имаше аванс от 13 секунди, но и седем по-малко от нужните 20 за пит-стоп. Хамилтън в крайна сметка спря в бокса на Мерцедес и се върна на пистата четвърти, с една позиция пред Фетел, а пред него бяха лидерът Ферстапен, Даниел Рикиардо и Кими Райконен. Класирането се запази дълго в този си вид, като само австралиецът загуби места за сметка на двамата лидери в класирането.

В 40-та обиколка обаче Фетел направи изненадващо изпреварване срещу Хамилтън, който забави темпото, очевидно имаше проблем с гумите и се опасяваше, че ще трябва да спира отново в гаража.

"Загубихме състезанието", каза Хамилтън по отборното радио.

А отговорникът по стратегията Джеймс Вауълс отговори: "Не, Люис, аз загубих състезанието". Денят не се разви по плановете и на рожденика Рикиардо, който преследваше дълго време Хамилтън и успя да го изпревари, но трябваше да се оттегли от състезанието в 55-та обиколка с проблеми със скоростната кутия. Това върна световния шампион на четвърто място, но Фетел вече му беше избягал с около 20 секунди. Хамилтън остана само с една опция - да докара болида до карирания флаг, но това не се случи. Той загуби мощност в двигателя в 64-та обиколка и чу по отборното радио последното, което искаше: "Спри, спри, спри, спри!". Команда, сложила край на надпреварата за отбора на Мерцедес, който остана без точки от старта в Австрия.