Шефът на Мерцедес Тото Волф беше категоричен, че победителят в Гран При на Италия Шарл Льоклер е трябвало да бъде наказан за това, че е изтласкал извън пистата Люис Хамилтън по време на тяхната битка.

21-годишният монегаск донесе първа победа на Ферари в домашното състезание от Формула 1, финиширайки пред двамата състезатели на Мерцедес – Валтери Ботас и Хамилтън (в този ред). В един момент от състезанието Льоклер и актуалният световен първенец се оказаха в битка гума до гума, след която Хамилтън пое през зоната за сигурност, тъй като реши да атакува от външната част, а Льоклер задържа траекторията си.

Волф не спести комплиментите си за представянето на конкурентния пилот, но в същото време намекна, че просто защото инцидентът е станал на „Монца”, стюардите са се уплашили да накажат пилота на Ферари. „Льоклер изнесе твърдо и брилянтно състезание. Ферари имаше най-силният пакет днес. Хвърлихме насреща му и двете ни момчета, а това се оказа недостатъчно”, каза Волф.

„Мисля, че неговото пилотиране малко прекрачи границата. Как обаче ще искаш да го накажеш на „Монца”? Мисля, че може би щеше да има граждански бунтове. Да, за мен той го избута. Сигурен съм, че след време ще показваме отново тези кадри и ще показваме как е било на „Монца” през 2019-а.”

„Това е още един от проблемите ни (визира Ф1 като съвкупност – б.р.). Искаме да виждаме здрави битки, но къде точно минава линията? Той можеше да отнесе наказание за това, че избута Люис. Въпреки това искам да им отдам нужното уважение, тук имаха най-силната кола”, допълни Волф.

„Казах още преди състезанието – ако ми гарантирате второ и трето място в Италия, веднага ги взимам. От глобална гледна точка беше страхотно Ферари да спечели тук”, завърши австриецът.