Шефът на Ферари във Формула 1 Матия Биното по повече от интересен начин опита да обясни разликата в представянето спрямо Мерцедес от началото на 2019-а година, а в някаква степен и през предишните 5 сезона. Италианецът заяви, че в сравнение с 5-кратните шампиони при конструкторите „скудерията” може да се приеме за „млад отбор”.

Преди началото на настоящата кампания Биното замени Маурицио Аривабене като новия силен човек при „черните кончета”. Той се явява четвъртият нов шеф на Ферари от 2014-а насам, когато в употреба влязоха сегашното поколение двигатели. С него стартира и доминацията на Мерцедес, който в 5 поредни години взимаше и трофея при конструкторите, и излъчваше световния шампион при пилотите.

През 2019-а изглежда, че Ферари стигна двигателя на Мерцедес по отношение на мощността, но болидът показва дефицити в почти всички други изключения. „Мерцедес са много стабилен тим”, коментира Биното. „Вече много години те разполагат с хора на правилните позиции или такива, чийто постове не се променят, докато във Ферари постоянно има преобразувания и в това отношение сме млад отбор.”

„За много от нас ролите ни са действително нови, не сме твърди млади като години, но сме нови спрямо нашите функции”, добави Биното.

Ферари е единственият тим, който не е изпускал сезон във Формула 1 от основаването на шампионата през 1950 година.