Бившият пилот на Мерцедес и световен шампион от Формула 1 Нико Розберг смята, че 5-секундното наказание, което струваше победата на Себастиан Фетел (Ферари) в Гран При на Канада, е било напълно справедливо.

Решението на стюардите раздели феновете на моторните спортове, като една немалка част застанаха зад германеца, който направи доста красноречив протест след края на състезанието. Маршалите наложиха санкция на четирикратния световен шампион заради опасно връщане на пистата и изтласкване на Люис Хамилтън (Мерцедес) извън трасето. Наказанието позволи на британеца да вземе 5-а победа от 7 старта през сезона и да увеличи преднината си на върха.

Доста бивши пилоти изразиха недоумение от решението на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА), тъй като маневрата на Фетел се случи след излизане от пистата и в опит за овладяване на колата. Розберг обаче предложи друг прочит на ситуацията. „Фетел крещеше:  „Имах пръст по гумите, нямах контрол, къде очаквате да отида. Имах трудности да овладея колата и не видях къде е Люис.” Окей, страхотно. Но Люис беше там. Правилото гласи, че когато излезеш извън пистата, трябва да се върнеш на пътя по безопасен начин.”

Когато грешките се наказват

„Фетел, от своя страна, пресече целия път и мисля, че лесно можеше да остави повече пространство, особено във финалната фаза, когато Люис вече беше натиснал спирачките. Лесно можеше да му остави място, но не го стори.”

„Той отиде вдясно, вдясно, премина през цялото трасе и не остави никакво място на Люис. Хамилтън видя, че става опасно, защото Фетел се изнасяше още и още вдясно, затова трябваше да отстъпи. Гледах повторението много, много пъти. Люис щеше да се удари в стената, ако беше останал в битката, защото Фетел продължи и продължи да се движи надясно. Бяха толкова близо, че Хамилтън или щеше да се удари в стената, или във Фетел.”

Ферари ще обжалва наказанието на Фетел

„Затова е пределно ясно, че говорим за опасно връщане на пистата. Такова е правилото. Трябва да се върнеш безопасно и това. Наказанието в този случай беше напълно заслужено”, допълни Розберг.