Шефовете на Ред Бул Хелмут Марко и Кристиан Хорнер обясниха проблема със забавянето на Макс Верстапен в бокса по време на Гран при на Испания вчера. Те заявиха, че тимът е бил изненадан от влизането на пилота при първия му питстоп.

„Питът на Макс бе некоординиран. Някой внезапно извика: „Той влиза!“ Затова боксът отне по-дълго време“, заяви Марко.

„После нещата вече бяха фиксирани. Знаехме, че всичко приключи, когато Хамилтън направи втора смяна. Ако ние бяхме сторили същото, щяхме да отидем зад Валтери Ботас. Добре поне, че не е съвсем ужасяваща ситуация. Трябва да намерим повече скорост… Но ако запазим представянето в квалификациите и добрите стартове, нещата изглеждат прилични за Монако", добави още той.

Хорнер отбеляза, че отборът се е организирал бързо въпреки първоначалната изненада.

„Ние се подготвяхме за спиране, но тогава Макс просто влезе в питлейна, а ние всъщност не го бяхме извикали в този момент. Хората на питуола, рейс инженерът му, пит екипът се организираха страшно бързо, за да не загубим повече. Мисля, че беше стоп за около 4 секунди. Това бе страхотна работа при толкова кратко време за реакция", заяви Хорнер

„След този бавен стоп мислехме, че Мерцедес ще направят незабавно бокс, в следващата обиколка. Очевидно е, че не го сториха. Те обаче не просто изглежда имаха по-бързата кола в състезанието. Гумите им не се износваха прекалено, вървяха много близо и тъй като колоната се разкъса толкова много, получиха всички възможни опции. Не изглеждаше възможно да изпреварят Макс, ако бяха със същата стратегия. Така че нямаше какво да губят от един питстоп и чиста писта, което проработи за тях", добави още той.