Британският пилот на Мерцедес – Люис Хамилтън, спечели Гран при на Испания в изключително състезание, проведено между него и Макс Ферстапен. Макар нидерландецът да водеше в голям етап от надпреварата, то световният шампион и щаба му изготвиха страхотна стратегия и в напълно шампионски стил пречупиха Ферстапен и Ред Бул.

70 снимки

Със сигурност стратегията от „сребърните стрели”, която бе съставена от нужната агресия и брилянтност доставиха успеха за Мерцедес. Това е трета победа за Хамилтън от четири състезания, макар да бе изпреварен още на първия завой от Ферстапен при старта.

Той приложи стратегия с две спирания в бокса, за да може седемкратният шампион да затвори 23-секунден дефицит за 18 обиколки, за да премине на първото място шест преди края.

Ферстапен спря само веднъж, след като загуби преднината си и утехата у него остана в това, че взе допълнителната точка за най-бърза обиколка. Победата на Хамилтън е 98-а в кариерата му,с лед като той записа полпозишън №100 в кариерата си за Гран при на Каталуния. След тази надпревара Хамилтън дръпна с 14 точки на лидерското място в генералното класиране.


Състезанието:

Реакцията на старта от Макс Ферстапен бе великолепна. Нидерландецът тръгна изключително добре от втората си позиция и взе предимство пред Люис Хамилтън. Още в първия завой в Каталуния Макс задмина британеца и поведе колоната. Шарл Льоклер пък задмина Валтери Ботас и зае третото място от старта на надпреварата. Пи,отът на Алфа Таури Юки Цунода преустанови състезанието си в деветата обиколка, след като болидът му се угаси без причина и той трябваше да напусне. След тази ситуация влезе сейфти-кар, което приближи пилотите плътно един до друг.

След подновяването Серхио Перес задмина Естебан Окон и зае шестата позиция във временното подреждане. Пиер Гасли пък получи времево наказание, след като стартира по-напред от указаното място за начало на надпреварата, което утежни уикенда за отбора на Алфа Таури. Битката между Верстапен и Хамилтън се оказа икзлючително яростна, като двамата бяха разделени в рамките на под една секунда, а в 19-ата обиколка Гасли изтърпя петсекундното си наказание, след като ги престоя в питлейна.

В 25-ата обиколка щабът на Ред Бул се провали при влизането на Макс Верстапен в бокса, след като забавиха нидерландеца с 4,2 секунди, което даде изключителна възможност на Люис Хамилтън да вземе превес пред своя съперник в Барселона. След 39 обиколк за втори път в бокса влезе пилотът на Астън Мартин Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион спря от 12-о място и се върна на пистата на 17-а позиция, като до финала, ако няма неочаквано развитие в състезанието, няма да спира повече за нови гуми.

Хамилтън и Мерцедес опитаха да изненадат Верстапен и Ред Бул и британецът влезе в бокса за нови сликове, с които до финала Люис да настигне и изпревари Макс. Изоставането му беше 22 секунди, като до финала на надпреварата край Барселона остават още 22 обиколки. В 60-ата обиколка стратегията даде резултат и Хамилтън изпревари нидерландеца и поведе колоната.