Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Нико Розберг изрази мнение, че победителят в Гран При на Австрия Макс Ферстапен е трябвало да бъде наказан заради инцидента с Шарл Льоклер в 69-ата обиколка от състезанието.

Именно това изпреварване в завой №3 предреши крайния победител, като Ферстапен се възползва от по-доброто си темпо, но също така останаха впечатления, че умишлено не остави достатъчно място на пилота на Ферари.

Разискването на ситуацията продължи цели 3 часа след края на състезанието, като маршалите в крайна сметка прецениха, че става дума за състезателен инцидент. „Толкова трудно е да се прецени”, реагира самият Розберг.

„Мисля, че Ферстапен заслужава победата просто защото беше супер. Но също та трябва да кажа, че сега това ми звучи глупаво. Мисля, че Макс съвсем умишлено се изнесе към външната страна и зави много късно”, добави шампионът от 2016 година.

„Той знаеше от предишната обиколка, че това ще е единственият начин да победи. При първото си изпреварване в същия завой той остави много място от външната страна и Льоклер беше в състояние да контрира. Тогава Макс вече знаеше, че трябва да го изтласка навън. Спря много късно за завоя. Придвижи се далеч от обичайната си линия на каране, защото обикновено той влиза много чисто в завоя.”

„В резултат той се отклони много от обичайната си траектория и по тази причина мисля, че трябваше да бъде наказан. Това е таралеж в гащите, защото ние искаме да виждаме повече състезаване, повече битки гума до гума”, добави Розберг.