Техническият директор на Формула 1 Рос Браун взе отношение по повод битката за шампионския трофей, която се води между Себастиан Фетел (Ферари) и Люис Хамилтън (Мерцедес). Според бившия кадър на „скудерията” грешките, които в последно време зачестиха при претендента Фетел, не бива да се считат за случайност, а сочат тревожна тенденция.

Три старта преди края на сезона Хамилтън изглежда орисан да спечели 5-а световна титла, тъй като има аванс от 70 пункта пред германския си съперник (при оставащи 75 точки). Това значи, че 33-годишният британец трябва да завърши най-малко 7-и в Гран При на Мексико, с което ще заличи и последният шанс пред  Фетел да го догони и задмине.

Никак немалка е вината на самия германец в това главният му опонент да натрупа такъв аванс късно през сезона. Фетел допусна ключови грешки на „Хокенхайм”, „Монца”, „Сузука” и през миналия уикенд в Остин, Тексас.

„В петък той допусна дребна неточност, когато не успя да намали достатъчно при развят червен флаг, и плати цената с наказание от 3 позиции”, коментира Браун. „После в самото състезание се сблъска с Даниел Рикиардо (Ред Бул – б.р.), като още веднъж се оказа на губещата страна.”

„Той получи още една възможност да скъси разликата в битката за титлата, особено като видяхме какво постигна Кими Райконен със същата кола на разположение (спечели Гран При на САЩ – б.р.).”

„Определено не искам да бъда някакъв съдник за Фетел, но тези инциденти повече не могат да се разглеждат като съвпадения, плод на случайност или малшанс. Вместо това те идват да покажат, че в някаква степен Себастиан е извън пътя.”

„Сега и последните надежди, че ще донесе титлата в Маранело, избледняват. Нещата опряха до математиката. Най-важното пред Ферари сега е да намерят начин ад помогнат на Фетел да извлече максимума от своя безспорен талант. Четирикратен световен шампион не се става случайно. Себастиан определено не е забравил как се печелят титли. В толкова сложен спорт като Формула 1 целите се постигат само ако всички парчета на пъзела са си на мястото. Ако само едно липсва, цялата мисия е компрометирана”, заключи Браун, който бе важна част от „дрийм тийма” във Ферари от началото на новото хилядолетие.