Напусналият Ред Бул Рейсинг пилот Даниел Рикиардо призна, че през 2018-а отчаянието му от постоянните технически проблеми с неговия болид е стигнало до етапа, в който той просо е спрял да следи изоставането си от своя съотборник Макс Ферстапен.

През следващия сезон във Формула 1 австралиецът ще седне зад волана на Рено, а това сложи точка на 5-годишния му престой при „биковете”. 2018-а определено беше странна за 29-годишния състезател, който взе 2 победи (Китай и Монако) в откриващите 6 състезания, ала до края на кампанията повече не стъпи на подиума. В цели 8 случая той не успя да финишира, което е повече от който и да е сред неговите конкуренти. В 14 от общо 21 квалификации той беше надвит от своя партньор Макс Ферстапен.

„Мисля, че стигнах до етапа – беше някъде около лятната пауза – в който вече спря да ми пука за статистиките”, заяви Рикиардо. „Знаех, че най-вероятно ще бъда победен в квалификациите през тази година, но на кого му пукаше? Може и да завърших с по-малко точки, но пак – на кого му пукаше?”

Рикиардо завърши с две места по-ниско от Ферстапен и 79 точки по-малко.

„Просто исках да направя каквото мога, а ако нещата се получеха, значи е сработило. Ако ли пък не, животът продължаваше. Разбира се, беше ме грижа за резултатите, но вече отказвах да ги слагам на пиедестал. Вече имах толкова много други неща на ум. Нямах нужда да се изпълвам с още повече очаквания.”

„Ако можех да дам най-доброто от себе си, можеше и да надвия Ферстапен. След като не съм успял, така да бъде. Ще водим битка в друг ден”, добави Рикиардо.