Ръководителят на отбора на Ред Бул, Кристиан Хорнър, коментира спорната ситуация между Макс Верстапен и Ландо Норис по време на неделната Гран При на САЩ, заявявайки, че всичко е било „кристално ясно“. Норис получи наказание от пет секунди, което го лиши от място на подиума, след като изпревари Верстапен извън границите на пистата. Въпреки това, изпреварването на Норис стана възможно, след като Верстапен също излезе от трасето, за да защити позицията си.

Според мнозина, разследването е трябвало да бъде насочено към Верстапен, а не към Норис, тъй като именно пилотът на Ред Бул избута съперника си. В предишни етапи на състезанието подобни наказания бяха наложени на Джордж Ръсел и Юки Цунода за инциденти, при които те принудиха конкурентите си да напуснат трасето.

Хорнър, гледайки ситуацията от гледна точка на печеливш, подчерта, че стюардите са взели правилното решение. Той отбеляза, че случаят не бива да бъде сравняван с предишни инциденти, включително такъв от 2017 г., когато Верстапен бе свален от подиума след изпреварване на Кими Райконен извън пистата.

„Битката между двамата беше страхотна за наблюдаване. Всички пилоти знаят правилата и ги обсъждат по време на срещите със стюардите. Изпреварването беше извършено извън пистата. В миналото сме били на същата страна, така че за нас беше ясно, че позицията трябва да бъде върната“, коментира Хорнър.

Той добави, че е трудно за стюардите да вземат решения, тъй като всеки инцидент е уникален. „Когато си потърпевш, не е приятно. Но когато Ландо имаше предимство с колата и гумите, той можеше да върне позицията и да направи чиста атака“, каза Хорнър, изразявайки мнение, че Норис е можел да реагира по-добре в ситуацията.