Отборът на Ред Бул Рейсинг отправи поредната заплаха, че ще напусне Формула 1, ако при първа възможност не настъпят промени при двигателите. Съветникът при „биковете“ д-р Хелмут Марко настоява за по-опростени задвижващи системи.

Не за първи път подобни изказвания долитат от австрийския тим, който е собственост на компанията за енергийни напитки. През 2015 година заради слабите двигатели на Рено Ред Бул също заплаши с напускане. Година по-рано собственикът на компанията Дитрих Матешиц намекна за нещо подобно точно преди въвеждането на 6-цилиндровите хибридни турбо двигатели. Впоследствие той обясни, че такъв ход не е обсъждан в качеството на реалистичен сценарий.

Сега обаче темата за напускането на Ред Бул отново е на дневен ред, както и поредните искания на отбора. „Най-сетне през 2021 година трябва да се появи независим доставчик на двигатели във Формула 1“, заяви Марко. „Това е повече от необходимо. Освен това двигателите трябва да бъдат прости, шумни и да струват под 10 милиона евро. Говорим си за много по-опростен двигател в сравнение с този, който използваме в момента. Искаме нещо простичко.“

„Има достатъчно компании, които биха могли да доставят двигатели. Затова очакваме от новите собственици („Либърти Медия“ - б.р.) и Международната федерация по автомобилизъм да намерят решение до края на сезона. Ако това не се случи, то нашето оставане във Формула 1 не е сигурно“, заключи Марко.

Ред Бул има договор да получава двигатели на Рено, като срокът на споразумението изтича в края на 2020 година.