Първата световна титла на Макс Верстапен ще остане в неговите ръце, след като ФИА реши да не отнема точки на нидерландеца като наказание за нарушаване на тавана на бюджета на Ред Бул през сезон 2021. "Биковете" бяха глобени с 7 милиона долара за нарушаване на тавана на бюджета във Формула 1. Още така тима получи ограничение върху аеродинамичните тестове за следващите 12 месеца, което потенциално ограничава представянето им през 2023 г. Санкциите бяха наложени от ФИА, като от Ред Бул се съгласиха на Споразумение за прието нарушение (ABA) и признаване на вина, което означава, че няма да могат да оспорват констатациите.

Както се очакваше, беше установено, че Ред Бул е с £1,8 милиона над лимита от £114 милиона, надхвърляйки тавана на бюджета с 1,6 процента. Това официално се счита за „незначително нарушение“ и означава, че световната титла няма да бъде отнета от Макс Верстапен и предадена на Люис Хамилтън. Отборът от Милтън Кийнс се размина от допълнителни по-тежки санкции, защото са се съобразили с всички искания и запитвания, отправени от одиторите на ФИА.

Официалното изявление на ФИА гласи: „Ред Бул трябва да плати финансова санкция от 7 милиона долара в рамките на 30 дни от датата на изпълнение на ABA. Ред Бул получава спортно наказание под формата на ограничаване на способността на им да провеждат аеродинамични тестове за период от 12 месеца от датата на изпълнение на ABА"

Guilliver/GettyImages
29 снимки

Представител на ФИА, който отговаря за отчетите за сезон 2021 г. установи, че "биоковете" са извършили „незначително нарушение“ Шефът на отбора на Ред Бул Кристиан Хорнър свика пресконференция в Мексико в петък вечерта, за да отговори на заключенията.

Ред Бул се колебаеха дали да се борят с обвиненията, но щяха да рискуват по-тежко наказание – и да застрашат спорната титла на Верстапен за 2021 г. – ако го бяха направили. Те твърдят, че допълнителните разходи са свързани с фактори разлчини от подобряването на колата, като например заплащане по болест, разходи за кетъринг и отпуск за градинарство, както и че са повлияни от данъчна отстъпка, която са отчели погрешно.