Публичният образ на добри партньори, който Макларън и Хонда се стараха да поддържат толкова време, най-сетне се пропука. Изпълнителният директор на отбора от Формула 1 – Зак Браун изрази гласно своите съмнения в това дали тимът ще е в състояние да се бори за шампионската титла, ако продължи да разчита на двигатели „Хонда”.

Някога великият отбор е изправен пред угрозата да запише най-слабия сезон в дългогодишната си история. Дотук след 6 изминали състезания Макларън няма нито една спечелена точка, като редовно болидите им приключват преждевременно заради дефекти  по задвижващия блок.

За предстоящото Гран При на Канада от Хонда, който доставя двигатели ексклузивно за Макларън вече 3 години, обещаха ъпгрейди по проблемния елемент. Те обаче не бяха готови навреме и това принуди Браун да изрази публично своите притеснения.

Шефът на Макларън: Не знам как ще задържим Алонсо

„Хонда работи много усърдно, но те ми изглеждат леко изгубени в момента”, коментира американецът. „Ние очаквахме с нетърпение ъпгрейда, нашите пилоти – също. Голямо разочарование е, че той няма да се случи.”

„Не става дума за липса на усилие, но Хонда има трудности да подреди нещата си.”

„Нашето желание е да спечелим световната титла с Хонда на борда. По някое време обаче трябва да се вземе решение дали това е постижимо. Сега имаме сериозни съмнения. Ето – пропуснати ъпгрейди, а също и такива, които не сработват до обещаната степен. Не може вечно да продължаваме така. Близо сме до нашия лимит.”

Алонсо остава във Ф1 и през 2018-а

„Не бихме искали да изкараме още една такава година, в която да имаме само надежди. Има много фактори, които трябва да се вземат под внимание при подобно решение. Сега навлизаме във времеви отрязък, който ни кара да помислим върху това какъв път ще изберем оттук нататък”, допълни Браун.

Макларън поднови своето партньорство с Хонда през 2015 година и се очакваше то да върне отбора към славните му дни от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато Ален Прост и Айртон Сена доминираха на пистата. От 2012 година обаче британците си остават без победа, а най-доброто им представяне през настоящата кампания бе 12-ото място на Фернандо Алонсо в Гран При на Испания.