Проблемите в отбора на Ферари продължават да се задълбочават. Поредното неубедително представяне в Гран При на Испания, при което и двамата пилоти на тима Шарл Льоклер и Себастиан Фетел останаха извън подиума доведох до нови поводи за размисъл.

Ферари изтъкват сбърканата концепция на колата като основата на всичките проблеми на Ферари. Не бива да се вадят обаче подобни генерални изводи. Голяма част от проблеми са свързани не само със скоростта на колата, но и с слабостите, проявени при изготвянето на стратегията и определянето на настройките в състезанията. Липсата на ясно изразена стратегия пречи за постигането на по-добри резултати.

По отношение на темпото нещата също не изглеждат оптимистично. Подобрението в темпото на Ферари е твърде малко по време на сезона в сравнение с Мерцедес - едва 1 десета спрямо 8 десети при Мерцедес. Това частично се дължи на концепцията на автомобилите. Мерцедес разполагат с по-голяма възможност за промяна и подобрение в настройките. Концепцията на Ферари в това отношение не е достатъчно гъвкава.

Не на последно място при Ферари са много ясно изразени слабосите в работата на самия екип. Тези трудности се изразяват в лошата комуникация и липсата на личности в отбора, които да поемат отговорността за решенията си. Културата на търсенето на виновник за неуспехите в тима налага вземането на максимално консервативно решение, което никога не е оптимално.

Повече подробности може да видите в дискусията по темата в предаването на DIEMA SPORT 2 - "Формула 1 токшоу".