Пилотът на Алпин - Фернандо Алонсо, имаше доста лудо и напрегнато състезание във Формула 1 през уикенда. Ветеранът стартира от 14-та позиция в неделното Гран При на САЩ, но бързо стигна и до 8-то място в колоната. Първият инфарктен момент за испанеца дойде в 21-та обиколка, когато се опита да изпревари Ланс Строл, но се закачи в задната лява гума на канадеца, което предизвика сериозна катастрофа и на двамата. 

Guilliver/GettyImages
29 снимки

Болидът на Алонсо за малко дори се повдигна от земята, а 41-годишният пилот влезе в контакт и с предпазната стена. Все пак, той продължи към бокса, докато Ланс Строл също имаше тежък удар в предпазните ограничения на пистата и остана в неподвижно състояние на трасето. За щастие, пилотите се разминаха с нещо по-сериозно в този инцидент. 

Фернандо Алонсо обаче показа, че няма какво да го спре и след влизане в бокса за нови гуми и ново предно крило, той се завърна на пистата. Да, последен, но все пак в надпреварата. От този момент започна героичното каране на испанеца, който успя да се пребори с доста от съперниците си и завърши на невероятното 7-мо място, имайки предвид обстоятелствата. 

ФИА бързо покоси радостта на Алонсо и Алпин, часове след надпреварата стана ясно, че пилотът ще изтърпи 30 секунди наказание, с което той се озовава чак на 15-то място в Гран При на САЩ. Причината дадена от комисарите е, че колата на Алонсо е върната на трасето в опасно състояние, тъй като е имало повреди, които няма как да се оправят след сблъсъка с Ланс Строл. По този начин 7-то място в състзанието отива при Кевин Магнусен от Хаас.

От отбора на Алпин обявиха, че ще обжалват наказанието. Очаква се развитие по темата.