Двукратният световен шампион Макс Верстапен победи в Гран При на САЩ в Остин, Тексас. Втори остана Люис Хамилтън, а трети се нареди Шарл Льоклер.

Guilliver/GettyImages
29 снимки

Верстапен пое лидерството, след като изпревари пилота на Ферари - Карлос Сайнц, който бе завъртян от Джордж Ръсел на пръвия завой. Пилотът на Мерцедес бе наказан с 5 секунди за инцидента, в който той удари испанския пилот на Ферари. А това имаше сериозни последици за отбора и самият Сайнц, тъй като той отпадна от надпреварата след като имаше проблем с колата.

Чеко Перес също се справи с пилота на Астън Мартин - Ланс Строл, и се залепи зад пилотите на Мерцедес. Съотборниците Ланс Строл и Себастиън Фетел се нареждат на 5-та и 6-та позиция. Льоклер се изкачи до седмото място.

Пилотът на Ферари - Шарл Льоклер продължи да натиска и бързо се справи с първия от пилотите на Астън Мартин, а именно Фетел. Серхио Перес пък се справи с Хамилтън и се приближи на по-малко от секунда до Джордж Ръсел. В 14-та обиколка дойдоха първите спирания в бокса за нови гуми. Макс Верстапен сложи гуми от най-твърдия тип, а Джордж Ръсел изтърпя наказанието си от пет секунди в бокса, преди да замени гумите си.

В 18-та обиколка на Гран При на САЩ Валтери Ботас се озова в чакъла. Финландецът изгуби контрол над болида си и остана на място, встрани от пистата. Това доведе до кола за сигурност. Льоклер се възползва от това и влезе за първи път в бокса. В бокса влезе и Фетел, който също не бе влизал за нови гуми до този момен. Льоклер се нареди четвърти, но с чисто нови гуми.

Колата за сигурност се прибра в 21-та обиколка. Макс Верстапен рестартира страхотно надпреварата и никой не се доближи до него. Сериозен инцидент се случи след рестарта. Алонсо и Ланс Строл се сблъскаха. Болидът на Алпин дори се вдигна от въздуха, а канадския пилот се удари в стената и остана посредата на пистата. Бързо дойде и медицински автомобил, всичко с двамата пилоти е наред. Нова кола за сигурност.

Надпреварата бе подновена в 25-та обиколка, позициите в челото се запазиха. Дори след сериозния инцидент и удара на Алонсо, той остана в състезанието, след като влезе в бокса. Пилотът на Алпин обаче падна до 16-то място. След няколко опита, все пак в 30-та обиколка Шарл Льоклер успя да изпревари Серхио Перес и зае третото място.

Макс Верстапен бе забавен в бокса. Смяната на гумите отне повече от 11 секунди и нидерландеца бе изпреварен от няколко пилота, включително и Шарл Льоклер. Пилотът на Ред Бул успя да се справи с Льоклер в 39-та обиколка и излезе на третото място. С очаквания стоп в бокса на Фетел, реално Верстапен е втори зад Хамилтън. Серхио Перес пък изпревари Джордж Ръсел за 5-то място. В 41-та обиколка Хамилтън се справи с Фетел и пое лидерството в надпреварата. Никакви проблеми за британеца. Фетел остава втори, но Макс Верстапен наближава.

Десет обиколки преди края на състезанието, Люис Хамилтън има убедителна преднина от 2 секунди и половина пред Макс Верстапен, който обаче гони британеца с по-меки гуми на своя болид. Льоклер пък изостана от нидерландеца и по всичко изглежда третото място ще е максимумът за него. 

Пилотът на Мерцедес нямаше шанс. Верстапен успя да изпревари Хамилтън в 50-та обиколка и отново да поеме лидерството. Верстапен си отвори преднина и без проблеми спечели Гран При на САЩ. Втори остана Люис Хамилтън, трети Льоклер, четвърти Серхио Перес, а пети Джордж Ръсел.

Освен 13-та победа за Верстапен, който изравява рекорда на Шумахер и Фетел за най-много победи през сезон във Формула 1, Ред Бул може да се похвали и с титлата при конструкторите.