Макс Ферстапен с Ред Бул спечели 8-ия кръг на шампионата във Формула 1 за Гран При на Щирия. Втори остана Люис Хамилтън с Мерцедес. Отново Мерцедес в лицето на Валтери Ботас завърши трети, а четвърти остана Серхио Перес с Ред Бул, който завърши на 0,5 секунди от третия. В топ 10 се наредиха още Ландо Норис с Макларън, Карлос Сайнс с Ферари, Шарл Льоклер с Ферари, Ланс Строл с Астон Мартин, Фернандо Алонсо с Алпин и Юки Цунода с Алфа Таури.

В класирането при пилотите нидерландецът остава първи с актив от 156 точки след 4-ата си победа през сезона, а Хамилтън е със 138 на второто място. При конструкторите Ред Бул е лидер с актив от 252 точки, а Мерцедес е втори с 212. Макларън е трети със 120, Ферари е на 4-ото със 108.

Gulliver/Getty Images
42 снимки

Стартът на надпреварата започна без инциденти, а още в първата обиколка Шарл Льоклер влезе в бокса, малко по-късно и тръгналият шести Гасли влезе, но след спуканата гума от болида на Льоклер и поражения в задното окачване надпреварата за него приключи.

След 12 преминати обиколки Ферстапен имаше аванс от малко над 2 секунди пред Хамилтън, а третият Серхио Перес изоставаше на 14 секунди. Битката се водеше за осмата позиция, където Ръсел, Цунода, Фетел и Райконен вървяха един до друг.

Нидерландецът даде най-добро време 1:09.564 минути в 22-ата обиколка, като трупаше преднина пред втория Хамилтън като разликата набъбна до почти 5 секунди. В 28-ата обиколка след отличен пит Валтери Ботас изпревари Серхио Перес и се настани на 4-ото място в класирането.

Обиколка по-късно през бокса минаха Ферстапен и Хамилтън, а пилотът на Ред Бул запази лидерската си позиция с аванс от над 4,5 секунди. Ботас се добра до 3-ото място, а топ 6 се оформяше от Перес, Сайнс и Норис в 36-ата обиколка, а състезанието беше преполовено.

В 39-ата обиколка Джордж Ръсел влезе в бокса и прекрати участие в състезанието. 

Заслужава да се отбележи и представянето на Шарл Льоклер, който съумя да си пробие път към топ 10 след грешката си в началото на състезанието, като в 51-ата обиколка беше 10-ти. Разликата 20 обиколки преди края на състезанието между Ферстапен и Люис Хамилтън се увеличи до 7,3 секунди. Топ 6 се затваряше от Ботас, Перес, Норис и Сайнс. Льоклер съумя да стигне до 7-ото място като започна да преследва шестия в подреждането Сайнс.

В последните обиколки Серхио Перес започна да притиска Валтери Ботас в битка за място на подиума, въпросът беше дали ще успее да изпревари съперника си, като в крайна сметка не сполучи. Люис Хамилтън влезе в бокса в предпоследната 70-а обиколка, за да смени гуми и да се опита да направи най-бърза обиколка като в крайна сметка го стори.

Идния уикенд е деветият кръг в шампионата за Гран При на Австрия.