Мерцедес е спечелил впечатляващ брой полпозишъни от началото на хибридната ера във Формула 1 през 2014 година. Немският концерн тотално доминира след навлизането на 1,6 литровите V6 турбомотори, като в този период триумфира с 4 титли при конструкторите и 4 титли при пилотите, които бяха три пъти за Люис Хамилтън (2014, 2015,2017) и веднъж за Нико Розберг (2016).

Статистиката от квалификации описва перфектно цялостната картинка до сега. Мерцедес е достигнал до изключителен процент полпозиции – 90% или по друг начин казано – спечелил е 72 от възможни 80. Най-често водач на колоната след съботния ден е бил Люис Хамилтън.

Британецът 42 пъти е направил най-бърз тур в квалификацията. 33-годишният пилот спечели и полпозишъна в Австралия за седми път, като вече има цели 73 в кариерата си и продължава да е отдалечава от счупения вече дългогодишен рекорд на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер от 68.

Другите полпозиции за Мерцедес бяха донесени в 26 случая от Нико Розберг и 4 пъти от Валтери Ботас. Само 8 от квалификациите в периода от 2014-а до сега са имали друг развой. 5 пъти лидер на старта на надпреварата е бил пилотът на Ферари Себастиан Фетел. По веднъж от полпозишън са тръгвали – отказалият се Фелипе Маса (Уилямс), пилотът на Ред Бул Даниел Рикардо и съотборникът на Себастиан Фетел във Ферари – Кими Райконен.

Въпреки, че статистиката сочи категорично в полза на Мерцедес и първата позиция на Люис Хамилтън на грида за утрешната Гран При на Австралия за старта на сезон 2018, то състезателното темпо на преките конкуренти Ферари и Ред Бул не отстъпва на немския производител. Състезанието на „Албърт парк“ е в неделя от 8:10 часа и ще бъде предавано пряко по DIEMA SPORT 2.