Бившият пилот от Формула 1 ще се сблъска със сериозни проблеми, ако получи шанс да се състезава през следващия сезон. Тази прогноза направи настоящия състезател на Уилямс Фелипе Маса.

С тези две ръце Кубица извървя обратния път до Ф1

Преди началото на кампания 2017 Маса бе призван да се върне в „кралските гонки” само седмици след официалното си оттегляне заради преминаването на Валтери Ботас в Мерцедес. 36-годишният бразилец все още не е наясно дали ще получи удължение на 1-годишния си контракт, а в същото време се заговори, че Кубица е сред вариантите, върху които Уилямс мисли.

Лекар-ветеран от Ф1 вярва в завръщането на Кубица

Четири години по-младият поляк има 76 старта за БМВ Заубер и Рено в периода 2006-2010, преди да се преориентира към рали състезания, където прекратя катастрофа, която промени живота му и доведе до частична ампутация на дясната предмишница. Въпреки опасенията за това как натоварванията във Формула 1 ще се отразят върху тялото на Кубица, той получи няколко шанса от Рено да участва в тестове през тази година и определено впечатли.

Маса обаче смята, че едно завръщане във Ф1 – голямата цел на поляка вече години наред – няма да бъде правилният ход. „Първо и преди всичко, идея нямам как той успява да пилотира”, каза бразилският ветеран. „За да бъда докрай честен, не мога да правя това, което прави той – да карам само с една ръка.”

Кубица с успешни тестове за Уилямс

„На мен ми е невъзможно да повярвам, че той няма да страда предвид факта, че някои от състезанията с колите, които караме сега, станаха много по-трудни във физическо отношение. Наистина уважавам това, което той прави, а той се справя удивително. В същото време не вярвам, че той няма да има проблеми”, допълни Маса.