Полският пилот Роберт Кубица направи еднодневни тестове за отбора на "Уилямс" на пистата "Силвърстоун" с надеждата да се завърне във Формула 1 след 7-годишно отсъствие.

От британския екип съобщиха, че "денят е бил успешен", като 32-годишният състезател е карал с модификацията на болида FW36 от 2014 година, но не дадоха други подробности.

Полякът има планирани още едни тестове за "Уилямс" на унгарската писта "Хунгароринг" по-късно през месеца, в които ще се включи и резервният пилот на отбора Пол Ди Реста.

Двамата са сред кандидатите да заменят 36-годишния Фелипе Маса за следващия сезон, ако "Уилямс" реши да се поднови изтичащия договор на бразилеца.

Кубица стана първият поляк с победа във Формула 1 през 2008 година, когато като пилот на БМВ-Заубер триумфира в Гран При на Канада.

Кариерата му, обаче, приключи принудително през февруари 2011 година, след като пострада сериозно при катастрофа по време на участие в автомобилно рали в Италия.

Той се завърна на пистата в средата на годината, като направи над 250 обиколки в два теста за "Рено", които показаха, че той е напълно готов физически да се състезава отново във Формула 1./БТА