Макс Ферстапспен с Ред Бул спечели тактическа победа срещу Люис Хамилтън в Гран при на САЩ от Формула 1. Лидерът в генералното класиране загуби скоростната надпревара до първия завой на пистата в Остин, Тексас, но две спирания в бокса преди световния шампион му осигуриха преднина, която той не загуби до края.

Така Ферстапен вече е с осем победи от началото на сезона и води с 12 точки на своя единствен конкурент за титлата.

Надпреварата в Тексас копира случка от Гран при на Франция през това лято, когато Ред Бул използва умело "ъндъркът" стратегията за победа. И този път, както се случи на френска земя, Хамилтън изпревари Ферстапен в завой номер 1 и се сдоби моментално с преднина от около секунда, но в 11-ата обиколка нидерландецът изненадващо се прибра в бокса за нов комплект гуми. Хамилтън реагира с бокс три обиколки по-късно и т. нар. "ъндъркът" бе извършен отново, тъй като вече със загрели гуми Ферстапен беше пред своя съперник и дори натрупа шест секунди преднина. Това не гарантира победа, но пък отново позволи на Ред Бул да контролира остатъка от състезанието.

Серхио Перес се нареди зад двамата лидери в състезанието и зад него в топ 6 бяха още Шарл Льоклер, Даниел Рикиардо и Карлос Сайнс. При преполовяването на дистанцията преднината на Ферстапен бе стопена до 3.6 секунди и Хамилтън имаше по-свежи гуми с три обиколки, но това не винаги играе решаваща роля във Формула 1.

Ферстапен даде начало и на втората порция спирания в 30-ата обиколка, като този път боксът бе една идея по-бавен за 2.8 секунди и нидерландецът се върна на около 17 секунди зад Хамилтън, който получи команда за по-късно спиране и по-свежи гуми в последните обиколки. Световният шампион влезе в бокса осем обиколки след Ферстапен и остана пред гаража 2.4 секунди. Той получи нови гуми с твърда смес и се върна на 7.8 секунди зад нидерландеца, а до края оставаше спринтово състезание в рамките на 18 обиколки.

"Всичко ще се реши в последните три обиколки", предаде Боно (състезателният инженер на Хамилтън) по отборното радио на Мерцедес, подготвяйки британеца за предстоящия трилър в края на Гран при на САЩ.

Въпросният трилър обаче така и не се състоя. Последните три обиколки започнаха с преднина от 1.583 секунди в полза на Ферстапен и гумите се оказаха достатъчно подготвени, за да издържат 26 тура на трасето в САЩ без проблем. Така

Ферстапен завърши с 1.333 секунди пред Хамилтън, за когото остана като утеха най-добрата обиколка и бонус точката.

Чеко Перес спечели последното място на подиума, а в топ шест се наредиха последователно Льоклер, Рикардо и Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес). Сайнс финишира седми.