Седекратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън е категоричен, че много пилоти и трябвало да бъдат дисквалифицирани на Гран при на САЩ миналия уикенд заради нередности по болидите, съобщи ДПА.

Хамилтън бе лишен от второто си място в състезанието, след като подът на подновената му кола не успя да издържа проверката след края на Гран при.

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер от Монако, който завърши на шесто място, съще бе изваден от класирането поради идентични причини.

Шампионът Макс Ферстапен от Ред Бул и Ландо Норис, който се качи на второто място след елиминацията на Памилтън, бяха оневинени за нарушения.

"Чух от различни източници, че е имало много други болиди, които не са отговаряли на изискванията, но те не бяха санкционирани. Състезавам се от 16 години и имало различни сценарии, при които много хора са се измъквали, а други са били тествани и наказвани", каза британският пилот преди състезанието в Мексико този уикенд. Той смята, че форматът на спринта в Остин (Тексас), който позволяваше само един час тренировки за подновените коли, както и неравната писта са били в основата на дисквалификацията му.

"Трябва да има по-добра структура, за да се гарантира, че ще има честни проверки за всички", каза още Хамилтън.

"Никога не сме имали проблеми в Остин и това бе заради спринта. Най-лесно бе да сменим пода. Колата не трябва да бъде готова още от петък за най-неравната писта в календара", смята той. Хамилтън завърши само на 2,2 секунди зад нидерландеца Макс Ферстапен в Остин.

"Точно бях излязъл след пресконференцията и се канех да си вземе ледена вана, когато Тото (б. а. - директорът на Мерцедес Волф) дойде и ми каза. Беше опустошително, защото беше страхотен ден и голямо състезание. Бях смазан, но има много положителни неща, които мога да извлека от състезанието", вярва Люис Хамилтън.