Люис Хамилтън взе победата в юбилейното състезание номер 1000 от Формула 1. Британецът триумфира на Гран При на Китай, след като започна от втора позиция, но още на старта съумя да изпревари съотборника си Валтери Ботас и да оглави колоната. Хамилтън бе повече от категоричен в представянето си, като нито за миг не изпусна лидерството.

Така петкратният световен шампион за шести път в кариерата си записа победа на пистата „Шанхай“, а Мерцедес записа трета двойна победа от началото на сезона в третия старт.

Изключително вълнуващо и оспорвано бе съревнованието между пилотите на Ферари. Младият Шарл Льоклер изпревари Себастиан Фетел на старта, но в последствие получи команда от „Скудерия“ да пусне пред себе си немеца. В последствие вторият пилот на „черните кончета“ позагуби ритъм, който възстанови към края на състезанието, когато излезе и втори преди влизането си в бокса.

В крайна сметка обаче роденият в Монако пилот финишира пети, зад Макс Ферстапен, Себастиан Фетел и Валтери Ботас.

Старт номер 1000 във Формула 1 бе интригуващ. Люис Хамилтън направи перфектен старт и от втората позиция на стартовата решетка успя да изпревари съотборника си си Валтери Ботас и да оглави колоната.

Междувременно Шарл Льоклер задмина Себастин Фетел и се настани на третото място. Интересна бе и битката между пилотите на Ред Бул.

Стартът не се размина без инцидент. Даниел Квят се сблъска с двата Макларъна. На Квят бе наложено наказание.

В 11-ата обиколка пилотът на Ферари Шарл Льоклер получи нареждане от отбора да пусне пред себе си Себастиан Фет. Въпреки че не бе съгласен, роденият в Монако младок се съобрази с командата от бокса. Немският му съотборник обаче бе колеблив. Той допускаше грешки и блокираше предните си гуми.

В последствие след влизане в бокса на Фетел в 19-ата обиколка, Льоклер отново излезе на третото място. След завръщането на немеца на пистата, Макс Ферстапен го атакува, Фетел обаче успя да задържи позицията си.

В 22-ата обиколка Льоклер влезе в бокса за поставяне на твърди гуми, а това доведе до пренареждане на пистата след завръщането му. Младокът излезе пети, зад Фетел и Ферстапен.

Льоклер постепенно вдигна темпото и скъси дистанцията. В 37-ата обиколка той излезе трети, след влизане на Фетел в бокса. Роденият в Монако състезател в последствие изпревари и Ботас, възползвайки се от това, че финландецът влезе за смяна на гуми.

Междувременно Хамилтън държеше постоянно темпо и не изпускаше водачеството.

Страхотна битка имаше между Льоклер и Ботас в 39-ата обиколка. Двамата състезатели влязоха в яростна битка за позиция, която в крайна сметка бе спечелена от пилота на Мерцедес.

Шарл Льоклер посети бокса в 43-ата обиколка, а при връщането си излезе пети.

Състезанието не завърши Нико Хюкенберг, Норис и Даниел Квят.

Хамилтън излезе начело в генералното класиране с 68 точки. Втори е Ботас с 62. В подреждането следват Ферстапен с 39 и Фетел с 37. При конструктурите води Мерцедес със 130 точки. Ферари е втори със 73, а трети е Ред Бул с 52.

Следващият старт от календара на Формула 1 е в Баку на 28 април.