Направилият страхотно състезание за Гран При на Бахрейн Шарл Льоклер не се е подчинил на отборна заповед от бокса на Ферари и именно това негово решение е в основата на третото му място. Това разкри самият монегаск след състезанието на „Сахир”.

21-годишният Льоклер поведе колоната от първа позиция, но превъртя гумите си на старта и това позволи на Фетел да го задмине. След това обаче младокът първо удържа атаките на Люис Хамилтън и Валтери Ботас, а след това успя да направи чисто изпреварване спрямо съотборника си. Фетел завърши състезанието на 5-о място, а Льоклер щеше да спечели, ако в края на състезанието дефект в двигателя доведе до значим спад на мощността. Хамилтън и Ботас впоследствие с лекота го застигнаха изпревариха, но талантът все пак за първи път в кариерата си стъпи на подиума.

Още в разгара на битката в първите завои феновете пред екраните чуха комуникацията във Ферари, при която Льоклер заявява: „Аз съм по-бърз, хора”. Това се случва, когато скъсява дистанцията до водещия колоната Фетел в 4-ия завой при началото на 5-ата обиколка. Последвалият отговор не стана част от прякото излъчване, но е съдържал заповед Льоклер да остане зад съотборника си за още 2 обиколки. Само че още в следващата младокът направи елегантно и успешно изпреварване от външната страна на завой №1.

„Просто известих момчетата как стоят нещата”, заяви монегаскът. „После мисля, че получих отговор, в който ми казваха: „Окей, остани така за две обиколки”, но при следващата права имах възможността да опитам изпреварване, така че го направих и то беше успешно.”

Тънкият момент тук е, че Ферари не са споделил с Фетел за нареждането до Льоклер да остане зад него в рамките на още 2 тура. В първото състезание за годината – Гран При на Австралия – Льоклер завърши на 5-о място, тъй като отново получи нареждане да не изпреварва Фетел, който се задоволи с 4-ата позиция.

„Винаги е коварно, когато се бориш със своя съотборник, защото рисковете са много високи. Както във всеки тим, и нас ни предупредиха: „Можете да опитвате неща срещу различни хора, но бъдете внимателни със своя съотборник”. Това е нормално. Аз обаче получих възможност в петата обиколка и не се поколебах. Просто действах. Радвам се, че се справих успешно при първия опит, особено след слабия старт. Затова се радвам как се получиха нещата”, добави Льоклер.