Непримиримият боец Роберт Кубица се очерта като фаворит за пилотско място в отбора на Уилямс през 2018 година. Базираният в Гроув тим от Формула 1 сведе финалния си избор до три кандидатури.

С тези две ръце Кубица извървя обратния път до Формула 1

Лекар-ветеран от Ф1 вярва в пълнооценното завръщане на Кубица

32-годишният поляк е по-близо от всякога до сензационно завръщане в „кралските гонки”, след като тежка рали катастрофа през 2011 година нанесе сериозни поражения по лявата му ръка. По-рано през сезона немалко на брой тестови пробега с болида на Рено потвърдиха, че Кубица все още има уменията да се състезава в най-комерсиалния автомобилен шампионат. Френският тим беше фаворит за привличането на ветерана, но трансфера на Карлос Сайнс-младши разби надеждите на Кубица да кара за отбора, за когото се състезаваше преди злощастния инцидент.

В момента Уилямс проявява нескрит интерес към възможността да вкара поляка в своя симулатор, за да може сам да оцени уменията му. Другата възможност е той да проведе тестове в полеви условия, но с колата от 2014 година. Ако се стигне до такива, най-вероятно те ще се състоят в Бразилия.

Официално: Сайнс ще бъде част от Рено през 2018-а

За да увеличи своите шансове за завръщане във Формула 1, Кубица наскоро започна партньорство с мениджърската компания на Нико Розберг, световния шампион за 2016 година.

В крайна сметка изборът на Уилямс за 2018 година ще се сведе до някого измежду Фелипе Маса, Роберт Кубица и Пол ди Реста, който замени Маса в Унгария, когато бразилецът се разболя. Очаква се 18-годишният младок Ланс Строл да запази мястото си.