Испанецът Карлос Сайнс-младши с Ферари ще стартира от първа позиция в Гран При на САЩ във Формула 1 по-късно тази вечер. Той спечели квалификацията за място на пистата в Остин, след като постигна време 1:34.356 минута.

Gulliver/GettyImages
94 снимки

Втори се нареди неговият съотборник Шарл Льоклер (Монако) с пасив от 0.065 секунди, а трети е Макс Ферстапен (Нидерландия) с Ред Бул с пасив от 0.092, който предсрочно си осигури втора поредна световна титла. Льоклер обаче е наказан с десет места заради смяна на двигател и в крайна сметка ще потегли от 12-а позиция.

За Карлос Сайнс-младши това е втори полпозишън този сезон. Той заяви, че все пак Ферстапен остава фаворит за победата в Остин за втора поредна година.

„Беше забавно, много забавно. Беше много трудно с вятъра, толкова е поривист, това е малко приключение с тези коли, но успях да направя добра обиколка без грешки“, каза испанецът след квалификацията.

„Мисля, че Ред Бул все още е фаворит, те имат по-добро състезателно темпо. Макс върши страхотна работа, а Ред Бул има много добра кола, но ние ще направим всичко възможно, за да спечелим състезанието“, добави той.

Съотборникът на Сайнц Льоклер се надяваше да си осигури 10-и полпозишън за сезона, въпреки че нямаше да стартира отпред поради повреда на двигателя, но беше доволен за колегата си.

„Трудно беше с вятъра, но като цяло дадох всичко от себе си. Последната обиколка не беше най-добрата и Карлос свърши по-добра работа днес. Заслужава да бъде на първа позиция. Ще започна малко по-назад заради наказанието, но плановете са да се върна начело възможно най-бързо“, каза Льоклер.

От Международната автомобилна федерация (ФИА) заявиха, че Льоклер е наказан, защото е сменил шести двигател от началото на сезона.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо с Алпин също е наказан заради смена на двигател, но само с пет места в стартовата решетка.

Макс Ферстапен пък даде най-добро време в третата свободна тренировка, която се проведе малко преди квалификацията за място. Той постигна време 1:35.825 минута.

Гран При на САЩ стартира в 22.00 часа българско време.