Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън реагира на расистките обиди по негов адрес на бразилския пилот Нелсон Пикет.

"Това не са само думи. Този архаичен манталитет трябва да се промени и няма място в нашия спорт", написа в профила си в Туитър британецът.

"Израснах с подобно поведение, което е имало за цел да ме уязви през целия ми живот. Имаше време да се научим, сега е време да действаме", написа още Хамилтън.

В интервю, дадено през месец ноември 2021 година, Пикет използва думата "'черничкият" (negrinho на португалски) по адрес на Люис Хамилтън за инцидента му с Макс Ферстапен на Гран При на Великобритания.

"Черничкият постави така колата си, защото нямаше никакъв друг начин да изпревари две коли в този завой", каза трикратният световен шампион Пикет във видео интервю за Motorsports.com.

"Той го направи, за да създаде проблем. Единственият му шанс бе другият (б. а. - Ферстапен) да се прецака", добави Пикет.

Думите на Нелсон Пикет бяха осъдени и от Международната автомобилна федерация (ФИА), която организира световното първенство във Формула 1.

"Дискриминационните и расистки са недопустими под каквато и форма да са  и нямат място в обществото", написа ФИА в комюнике.

"Люис е невероятен посланик на нашия спорт и заслужава уважение", добавя федерацията.

"Ние уверяваме Люис Хамилтън в нашата солидарност и подкрепяме напълно ангажимента му за равенство, различия и интеграция в автомобилния спорт", се казва още в комюникето.

"Люис беше острието на нашите усилия да се преборим с расизма в спорта, той е истинският шампион на различността на и извън пистите", се казва още в съобщението на ФИА.