Петкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън приключи по перфектен начин историческия за себе си сезон 2018. Британецът постигна 11-ата си победа (от 21 старта, иначе 73-а в кариерата му), завоювайки 4-и успех в Гран При на Абу Даби. По този начин неговият краен актив прехвърли границата от 400 точки.

Втори зад него на „Яс Марина” финишира неговият основен конкурент Себастиан Фетел от Ферари, за когото сезонът приключва с 320 пункта. Третото място остана за Макс Ферстапен от Ред Бул, а веднага зад него се нареди и другият пилот на „биковете” Даниел Рикиардо. Лошият избор на стратегия попречи на австралиеца да има реален шанс да завърши 4-годишния си престой в отбора с място на подиума.

Хамилтън: Беше привилегия да се боря с Фетел, Алонсо е легенда

Фетел: Люис заслужи в пълна степен своя триумф

Състезанието ще бъде запомнено и като последното (засега) във Ф1 за двукратния световен първенец Фернандо Алонсо. Пилотът на Макларън в 311-ия си старт остана точно извън зоната на точките.

Пилотите на Мерцедес направиха перфектен старт на трасето, върху което имаше и немалко количество прах. Хамилтън не позволи на Ботас да го притисне на старта, докато Ферарита също не допуснаха изненада при старта от втората редица. Разочарование имаше за Макс Ферстапен, който в самото начало се срина до 9-а позиция, докато младата надежда Шрал Льоклер изстреля своя Заубер на 5-а позиция (точно зад Ред Була на Даниел Рикиардо). Много бързо обаче жълти флагове бяха развети на пистата, тъй като контакт между Нико Хюлкенберг (Рено) и Ромен Грожан (Хаас) доведе до опасно преобръщане за германеца. Двамата атакуваха един от шиканите гума до гума, а французинът успя да мине отвътре. Хюлкенберг опита да го затвори от външната страна, а предната му дясна гума попадна върху предната лява на Грожан. Въпреки ниската скорост контактът изстреля германеца във въздуха, а болидът му се превъртя няколко пъти, преди да спре преобърнат в предпазната стена. Екипите по безопаност реагираха веднага и потушиха започналия лек пожар. Стюардите от своя страна решиха да не налагат санкции за който и да е от двамата намесени в инцидента, който мина в графата "състезателен". В 4-ата обиколка надпреварата беше рестартирана от лидера Хамилтън, който не допусна изненади.

Съвсем скоро след това, в 7-ия тур, Кими Райконен беше принуден да направи минорно сбогуване с Ферари. Болидът на ветерана рязко загуби мощност и той спря точно след прекосяването на старт-финалната линия. Новата кола за сигурност (този път само виртуална) откри възможност пред Хамилтън, който я грабна и веднага влезе в бокса за смяна на гумите. По същия начин реагираха още Льоклер и Грожан. Това отведе Хамилтън на 5-а позиция, зад двата Ред Була, но и само на 10 секунди зад временни лидер Ботас, който още не беше спирал. Интересното беше, че от бокса уведомиха британеца, че това ще бъде единствения му стоп за цялото състезание.

Почти веднага Хамилтън атакува Макс Ферстапен и го изпревари, но холандецът отвърна мигновено, на свой ред възползвайки се от DRS системата, за да си върне 4-ото място.

В 16-ата обиколка Фетел направи спиране в бокса, което го върна на трасето зад Хамилтън. Това веднага доведе до покриваща стратегия от Ботас, който в следващия тур също премина през гаража и се вклини между двамата, осигурявайки известен комфорт на световния шампион. Още една обиколка по-късно Ферстапен също премина през своя бокс, което остави Даниел Рикиардо лидер пред двата болида на Мерцедес (и все още отлагащ първия си стоп).

Към края на 22-ата обиколка по радиото на движещия се на 8-о място Маркус Ериксон (Заубер) дойде информация от бокса, че до няколко минути над трасето ще паднат първи капки дъжд. Оказа се, че прогнозата излезе вярна и скоро дъждът се усили значително. Това в известна степен беше благоприятно развитие за лидера Даниел Рикиардо, който можеше да изчака още малко, за да реши на кои типове гуми ще заложи. А за пилотите като Хамилтън, Льоклер и Грожан, които направиха ранни спирания дъждът можеше тотално да обърка сметките, ако условията станат такива, че да не позволят пилотирането със сликове.

Въпреки постоянният валеж се оказа температурите на асфалта се задържаха в диапазона на 33-34 градуса, което не затрудняваше работата на гумите, предвидени за работа на сух асфалт. Докато Маркус Ериксон се оказа отпаднал заради проблем с двигателя, над пистата започнаха да проблясват и светкавици, което придаде още колорит на условията, в които се провеждаше състезанието.

Изтеглянето на спирането за Рикиардо приключи в 34-ата обиколка, когато той заложи на комплект суперсофт, озовавайки зад Ферстапен, двете Ферарита и Мерцедесите, които излязоха на върха. Това постави под въпрос цялостната стратегия на Ред Бул по отношение на напускащия ги в края на кампанията австралиец.

Обиколка по-късно Фетел осъществи успешна атака срещу движещия се на второ място Валтери Ботас. Германецът се възползва от факта, че съперникът му блокира гуми в завой №5, а след това на обратната права не му остави шанс. Скоро след това финландецът демонстрира, че има проблеми с колата си, като при едно рутинно спиране за завой трябваше да прекоси зоната за сигуроност при 9-ия завой.

Макар че се изчакваше решение на стюардите за това дали последна маневра е донесла нечестно предимство на Ботас, Ферстапен реши да действа и по много агресивен начин изпревари финландеца с атака в 12-ия и 13-ия завой. Между двамата имаше опасен контакт гума в гума, но за радост на феновете и двамата останаха в битката. Скоро след това и Рикиардо с новите си гуми без проблеми и съвсем чисто изпревари Ботас, а до края имаше още 17 тура, в които да се преследват Фетел и Хамилтън. Германецът се намираше на малко над 5 секунди пред Ферстапен (и на около 8 пред Рикиардо). За да има някакъв шанс за нещо повече в оставащите обиколки, Ботас мина през бокса, за да заложи на по-мекия тим ултрасофт.

Докато битката в челото временно се беше укротило до по-значително стопяване на разликите, Естебан Окон стана четвъртият отпаднал пилот. Макар да не катастрофира, неговият двигател угасна в отсечката, която води към питлейна. Французинът опита да се изтегли максимално встрани, но все пак наличието на мантинели вещаеше доста опасност, ако някой друг  пилот решеше да отиде към бокса. Маршалите се заеха с бързото изтегляне на колата, чийто гуми се превъртаха доста трудно. Секунди по-късно със сходен проблем сътезанието напусна и пилота на Торо Росо Пиер Гасли, от чийто болид се разнесе пушек и той го спря навътре в една от зоните за сигурност.

В крайна сметка екшън във финалните етапи нямаше, защото разликата между всички бяха твърде големи за преодоляване. Затова не остана нищо друго, освен да се отдаде чест на Хамилтън и на оттеглящия се Фернандо Алонсо.

Крайно класиране за годината при пилотите:

1. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес - 408
2. Себастиан Фетел (Германия), Ферари - 320
3. Кими Райконен (Финландия), Ферари - 251
4. Макс Ферстапен (Холандия), Ред Бул - 249
5. Валтери Ботас (Финландия), Мерцедес - 247
6. Даниел Рикардо (Австралия), Ред Бул - 170
7. Нико Хюлкенберг (Германия), Рено - 69
8. Серхио Перес (Мексико), Рейсинг Пойнт Форс Индия - 62
9. Кевин Магнусен (Дания), Хаас - 56
10. Карлос Сайнс (Испания), Рено - 53
11. Фернандо Алонсо (Испания), Макларън - 50
12. Естебан Окон (Франция), Рейсинг Пойнт Форс Индия - 49
13. Шарл Льоклер (Монако), Заубер - 39
14. Ромен Грожан (Франция), Хаас - 37
15. Пиер Гасли (Франция), Торо Росо - 29
16. Стофел Вандорн (Белгия), Макларън - 12
17. Маркус Ериксон (Швеция), Заубер - 9
18. Ланс Строл (Канада), Уилямс - 6
19. Брендън Хартли (Нова Зеландия), Торо Росо - 4
20. Сергей Сироткин (Русия), Уилямс - 1

Крайно класиране за годината при конструкторите:

1. Мерцедес - 655 точки
2. Ферари - 571
3. Ред Бул - 419
4. Рено - 122
5. Хаас - 93
6. Макларън - 62
7. Рейсинг Пойнт Форс Индия - 52
8. Заубер - 48
9. Торо Росо - 33
10. Уилямс - 7