Техническият съветник в Ред Бул Хелмут Марко заяви, че представянето на Никита Мазепин по време на тестовете в Барселона е демонстрирало точно колко голямо е превъзходството на Мерцедес в техническо отношение спрямо останалите тимове от Формула 1.

Сезон 2019 започна с 5 двойни победи за германците в първите 5 състезания. В тази връзка започнаха въпросите дали Мерцедес не е в състояние да постигне невъзможното и да победи във всичките 21 старта.

20-годишният Мазепин, който се състезава във Формула 2, беше ангажиран от Мерцедес за един от дните на тестове на „Каталуня”. В сряда руснакът даде най-добрия резултат, а това не остана незабелязано.

„Това, че един второкласен пилот от Формула 2, може моментално да се превърне в най-бързия, щом седне в Мерцедеса, показва само колко много ни превъзхождат те. Те са по-силни от когато и да било”, заяви д-р Хелмут Марко.

Не е тайна за никого, че кариерата на Мазепин получава доста солидни тласъци от неговия баща – руският милиардер Дмитри Мазепин. Най-вероятно шансът пред младока да седне зад волана на болида W10 се дължи на конфиденциален контракт за тестове с Мерцедес.