Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) продължава да затваря една по една „вратичките“ в правилниците на Формула 1. От централата промениха правилата за употребата на моторно масло в шампионата, като техническата директива влиза в сила 2 кръга след предстоящото Гран При на Унгария.3

Рено си постави критична цел за Гран При на Унгария

Преди началото на сезон 2017 от ФИА напомниха на отборите, че е строго забранено да използват масло като гориво. Преди старта в Азербайджан имаше и второ предупреждение срещу употребата на химически добавки, подпомагащи вътрешното горене.

Планът е подобни ходове да станат напълно забранени през 2018 година, но ФИА продължава да се грижи за това отборите имат минимални възможности за заобикаляне на регулациите. В най-скорошната си техническа директива централата напомня, че приемливата нормата за консумация на масло е 0,6 литра на 100 километра. Тя ще се превърне в стриктна догма от следващия сезон.

Форс Индия може да промени името си

Все пак ФИА допуска леки отклонения за остатъка на този сезон. „Приехме, че някои отбори изпитват трудности да се придържат към потребление от 0,6 литра на 100 километра през този сезон, затова се прилага и толеранс към всички двигатели, които се използват в момента. Въпреки това очакваме потреблените на масло от двигателите въведени след Гран При на Италия през 2017 година да не превишава 0,9 литра на 100 километра. Всички показатели над този ще се считат за подозрителни, като подлежат на подробно разследване за потенциално нарушаване на техническите регулации“, заявиха от ФИА.