Себастиан Фетел развали магията на Люис Хамилтън и Мерцедес в Гран При на Великобритания. За огромна радост на всички фенове на Ферари германецът спечели на "Силвърстоун" своя 51-и първи успех в кариерата и сложи край на серията от 4 поредни победи на големия си конкурент. Макар да потегли от втората позиция, Фетел много бързо излезе начело, а и бе подпомогнат от удара между Хамилтън и неговия съотборник Кими Райконен. За щастие контактът не се оказа фатален за никого от тях, а британецът постигна малко геройство с второто си място. Райконен пък бе послединят който стъпи на почетната стълбичка, въпреки наказанието, което му беше наложено.

Бесният Хамилтън не можа да си намери място

Люис Хамилтън намекна за умисъл при катастрофата с Райконен

Другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас имаше реален шанс да излезе победител зараи двете излизания на колата за сигурност към края, но стратегията на отбора да остави него и Хамилтън на трасето, докато другите коли в челотоо смениха още веднъж гумите си, не проработи. Макар да се отбраняваше отлично от атаките на Фетел, накрая по-износените му гуми медиум го смъкнаха чак до 4-ото място. Топ 5 допълни пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо, докато другият състезател на "биковете" Макс Ферстапен отпадна броени обиколки преди края заради технически проблем.

Успехът за Фетел доведе до увеличаване преднината му в генералното класиране. Германецът вече води с 8 точки (171 срещу 163) пред големия си конкурент, който беше изключително разочарован след състезанието и не се яви за задължителните блиц интервюта, предшестващи награждаването. Много е вероятно Хамилтън да бъде наказан за това своеволие.

Звездата на Ферари Себастиан Фетел направи изключително силен старт и още в първите метри поведе колоната. Зад него Валтери Ботас (Мерцедес) показа по-добра реакция от Кими Райконен и чевръсто се озова пред него, а Хамилтън изостана чак до 3-ото място. Това се оказа решаващо, защото в третия завой британецът остави достатъчно място на Райконен да влезе от вътрешната част, а финландецът блокира предна дясна гума, което доведе до сблъсък. Той учудващо не доведе до поражения за Ферарито на Ледения, ала Люис бе изхвърлен извън трасето и докато се върне на него, вече беше последен в колоната.

Инцидент на старта имаше и със Серхио Перес (Форс Индия), който също по чудо съумя да продължи надпреварата след завъртане извън трасето и преминаване през рекламен банер. Единственият отпаднал на старта бе пилотът на Торо Росо Брендън Хартли, чийто механици до последно подготвяха колата му, за да се включи в състезанието.

Хамилтън моментално започна да катери позиции и до 7-ата обиколка вече бе стигнал до позиция №10. Британецът обаче на няколко пъти докладва за различни проблеми по колата си - липса на сцепление в задните гуми и моментни загуби на мощност. В същото време Фетел започна с лекота да трупа аванс пред втория Ботас и полека-лека се откъсваше напред. Райконен пък получи 10-секундно наказание заради това, че причини инцидента в началото.

Финландецът реши да спре в 14-ата обиколката за смяна на гумите, при която изтърпя санкцията си и загуби 5-ото си място, което вече беше притежание на Хамилтън. Ветеранът получи инструкиции от инженерите, които го въоръжиха с комплект медиум, да натисне много сериозно в първите си турове.

Движещите се на 3-о и 4-о място коли на Ред Бул пък демонстрираха, че ще имат сходни стратегии. Ферстапен посети бокса още в 18-ата обиколка за комплект медиум, а тур по-късно същото стори и Рикиардо. Така Хамилтън вече беше в топ 3, макар и с голямо изоставане зад Ботас и Фетел, който постепенно започна да губи преднината си. Ред Булите пък успяха да се "пъхнат" обратно пред 6-ия Райконен.

В 20-ата обиколка състезанието за Шарл Льоклер от Заубер приключи прежедевременно непосредствено след посещението му в бокса. Възникналият проблем най-вероятно бе свързан с току-що монтираните гуми.

Фетел усети накъде отиват нещата и влезе в бокса за нови гуми, а тур по-късно същото стори и Ботас. Така конфигурацитяа на върха в този миг бе Фетел - Хамилтън - Ботас, от които Хамилтън все още караше с гуми софт. Това се промени чак в 25-ата обиколка, когато Хамилтън също "обу" гуми медиум, а това го отведе до 6-ото място, на десетина секунди зад петия Райконен.

Изненадващо Даниел Рикардо се отправи към боксовете в 31-ата обиколка, за да сложи чисто нов комплект гуми софт. Стратегията определено се оказа изненадваща, но пък остави шанс на австралиеца за късни атаки с по-бързите гуми.

Два тура по-късно състезанието се превърна в истинска катастрофа за Заубер, след като Маркус Ериксон загуби контрол над задните си гуми и се заби с висока скорост в предпазните ограждения от гуми край първия завой. Тежкият инцидент предизвика излизането на кола за сигурност, която щеше да нулира всички разлики дотук. По тази причина Фетел, Райконен и Ферстапен влязоха отново в бокса, за да сложат гуми софт, докато двете коли на Мерцедес останаха на трасето. Така Ботас се оказа начело, Фетел и Хамилтън - зад гърба му, следвани от Ферстапен, Райконен и Рикиардо.

15 обиколки преди края на състезанието Ботас направи чудесен рестарт и отвори немалка преднина пред Фетел. Зад тях Хамилтън остана далеч и трябваше да се отбранява от Ферстапен, който за миг загуби 4-ото място от Райконен, но после веднага го върна. Само тур по-късно обаче колата за сигурност отново бе призована, тъй като Карлос Сайнс-младши (Рено) и Ромен Грожан (Хаас) взаимно се елиминираха. Испанецът опита рисково изпреварване в първия завой от външната му страна, а Грожан не успя да завие достатъчно добре и това беше всичко за двамата.

Вторият рестарт се случи в 42-ия тур и Фетел беше в доста по-добра позиция. Само след няколко завоя германецът опита атака срещу лидера Ботас, който се защити много умело. Още тук си пролича, че Хамилтън няма ресурс да гони нещо повече от съхраняване на третото си място. Назад Ферстапен получи проблеми с колата и пресече една от зоните за сигурност, което позволи на Райконен да му отмъкне 4-ото място.

Малко след този епизод Фетел отновоо натисна Ботас малко преди последния завой. Финландецът за пореден път се защити много умело, като парира неколкократно опитите на германеца. 5 обиколки преди края Ферстапен допусна нова грешка и се озова в чакъла, с което се смъкна до 6-ото място. Проблемите с болида на холандеца се оказаха твърде сериозни и в крайна сметка той отпадна от състезанието в самия му край.

Малко след този епизод логичното се случи и този път Ботас не можеше да стори нищо срещу находчивото промъкване на Фетел от вътрешната страна. Гумите на финландеца бяха претърпели твърде много поражения след агресивната му защита, което позволи на Хамилтън да излезе втори. 3 тура преди края Райконен също с лекота се справи със сънародника си от Мерцедес, след което подгони Хамилтън в опит за двойна "червена" победа. Като цяло обаче шансовете му граничеха с нулата и така статуквото се съхрани до карирания флаг.