Двукратният световен шампион във Формула 1 Макс Ферстапен вече се фокусира в постигането на нови цели е рекорди. В предстоящото състезание за Гран При на САЩ в Остин (щата Тексас) той може да сложи край и на безпрецедентната серия от осем поредни титли при конструкторите във Формула 1. Ако Ред Бул триумфира, то титлата ще бъде първа за тях от 2013-а година насам.

Но също така Ферстапен се нуждае и от още една победа, за да се изравни с Михаел Шумахер и Себастиан Фетел. Двамата германци са единствените пилоти с 13 победи в рамките на един сезон.

БГНЕС
31 снимки

Всъщност ако Ферстапен спечели, той реално ще събере двата рекорда в едно и също състезание, тъй като при Фетел дойдоха едновременно и 13-ата титла, и шампионската купа за Ред Бул. Това беше и последната титла при осемцилиндровите двигатели преди болидите да преминат към шестцилиндрови турбо хибридни, откъдето тръгна и възходът на Мерцедес.

„Това е следващата цел и аз ще дам всичко от себе си, разбира се. Искам да станем шампиони и при конструкторите“, заяви Ферстапен, който защити титлата си в Гран При на Япония в първата седмица на октомври.

Реалността показва, че 25-годишният пилот от Нидерландия не трябва да се напряга много, за да вземе и отборната титла, тъй като Ред Бул има 165 точки повече. Ако Ферари не успее да победи Ред Бул с 19 или повече точки в Остин, надпреварата при конструкторите приключва. Ред Бул спечели последните седем старта и 14 от общо 18, като в пет от състезанията болидите им са заемали първите две места в крайното класиране.