Бившият дългогодишен шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун вярва в решимостта на шефа на Ферари Серджо Маркионе да осъществи отправената по-рано заплаха и да изтегли отбора от Формула 1. Италианецът обеща, че ще постъпи именно по този начин, ако развитието на спорта поеме в посока, която не допада на „черните кончета”.

Рос Браун: Формула 1 може да живее и без Ферари

От създаването на шампионата през 1946 година „скудерията” е неизменна част от него, затова и заплахата на Маркионе трябва да бъде възприета сериозно. Италианците имат своите забележки към  собствениците на Ф1 „Либърти Медия” и предимно към визията им за еволюцията на шампионата след 2021 година.

„Някои хора сериозно се замислят за създаването на нови серии”, коментира Екълстоун. „Серджо говори с различни хора по този въпрос. Ако го е решил, наистина ще напусне. Ако ФИА (Международната федерация по автомобилизъм) не постъпи така, както той счита за правилно и както Ферари би имал полза, той ще си тръгне”, допълни британецът.

Дори Мерцедес се намеси: Спрете с провокациите спрямо Ферари!

„Няма промоутър, който да бъде щастлив от евентуално напускане на Ферари. Ще има мигновен интерес за присъединяваме към Ферари, ако стартира нова серия със същите елементи като сегашните, но с по-ниски ценни за пистите.”

„Изводът е простичък – Формула 1 е Ферари и Ферари е Формула 1. Отидете където и да решите по света – хората там не мислят за колите на Ферари, а за болидите им във Формула 1. Аз не бих понесъл да гледам Формула 1 без Ферари”, допълни Екълстоун.